Hlavní obsah

Nikdo nedostal Karabach pod takový tlak, ale stejně jsme gól nedali, štve Pivarníka

Plzeň

Pravdou je, že Karabach moc gólů nedostává. Ani v ázerbájdžánské lize, na evropské pohárové scéně rovněž ne. Mistrovská Plzeň se o tom v prvním díle třetího předkola Ligy mistrů ostatně přesvědčila, neboť si s defenzívou soupeře nevěděla absolutně rady a branku mu nevstřelila. „Přitom jsem viděl spoustu zápasů Karabachu v této i uplynulé sezóně a žádný soupeř nedostal Ázerbájdžánce pod takový tlak, jako my,“ povzdechl si kouč Viktorie Roman Pivarník poté, co jeho svěřenci nejenže gól nedali, ale bránu hostů ani pořádně neohrozili.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Michael Krmenčík z Plzně se drží za hlavu po neproměněné šanci.

Článek
Fotogalerie

Před zápasem řešil Pivarník dilema, na kterého ze čtveřice útočníků vsadit. „Nakonec ukázal na Ďuriše, ale ani on, ani střídající Krmenčík si s obranou Karabachu neporadili.

„Ďuriš byl klíčovým hráčem Plzně na jaře, je to střelec, jenž dal dvanáct gólů, navíc slovenský reprezentant, který hrál na mistrovství Evropy," vysvětloval Pivarník své rozhodnutí. Ďuriš se sice v závěru prvního poločasu do slibné příležitosti dostal, ale bránu netrefil, čímž svůj potenciál vyčerpal.

Krmenčík měl řešit situaci lépe

„Měli jsme ještě jednu dvě další možnosti, ale rovněž jsme je nezužitkovali. A v takovémto zápase těžko předpokládat, že se nám jich nabídne dalších deset," věděl Pivarník, o jak draze zaplacená selhání v případě Ďuriše a před tím Koláře šlo.

I střídající Krmenčík se do šancí prodral. Hned po příchodu na hřiště jeho hlavička olízla tyč a hostující zadáci ji následně zablokovali, poté namísto snahy pokračovat v akci teatrálně spadl v šestnáctce a dožadoval se penalty. Pochopitelně marně...

„Měl situaci řešit lépe," vytýkal mu Pivarník. „První dotek s míčem sice nebyl dobrý, ale stále byl před soupeřovým hráčem, takže si mohl zakrýt balón tělem a zkusit zakončit."

Bylo toho samozřejmě víc, co nový plzeňský kouč hráčům připomínal. „Do šestnáctky protivníka bylo složité se dostat, protože prostor byl hodně přehuštěný. Chtělo to tudíž víc odvahy k průnikům, lepší centry a hlavně častější střelbu ze střední vzdálenosti. Uprostřed bylo prostoru dost a dost, ale my se do zakončení tlačili málo," přiznal Pivarník, že s chabou střeleckou produktivitou se jeho tým potýkal už v přípravě a trápení pokračovalo i v prvním soutěžním duelu.

Vyloučení nás zbrzdilo

Zvláště, když v poslední čtvrthodině hrála jeho Plzeň jen v deseti bez vyloučeného Baránka, který musel po druhé žluté ze hřiště.

„Paradox. Udělal jeden faul za celý zápas a dostal dvě žluté," narážel Pivarník na Baránkovo extempore a hostujícím Madatovem v první půli, které ocenil sudí žlutou kartou pro oba hráče. A když pak přišel druhý Baránkův zákrok uprostřed hřiště, následovalo vyloučení.

„Zkomplikovalo nám situaci a zbrzdilo nás. Hodně takovýchto zápasů se rozhoduje v samém závěru, jenže my hráli prakticky dvacet minut v oslabení a museli na soupeře trpělivě čekat v bloku, namísto toho, abychom ho napadali a presovali. Předtím jsme celý druhý poločas hráli v třicetimetrovém prostoru od brány Karabachu," připomínal, že do té doby mělo utkání jednoznačný průběh.

Před odvetou příští úterý v Baku proto Pivarníkovi nezbývá než doufat, že se střelecká produktivita jeho týmu přece jen zlepší. „Splnili jsme jen část úkolu, který jsme si pro první zápas dali. Neinkasovali jsme... Věřím, že za týden splníme i část druhou. Když dáme gól, postoupíme."

Reklama

Související témata: