Hlavní obsah

Plzeň jede ve druhém předkole Ligy mistrů do Nizozemska, kde se utká s Alkmaarem

Aktualizováno

Nizozemský Alkmaar bude soupeřem fotbalistů Viktorie Plzeň v 2. kvalifikačním předkole Ligy mistrů, jež se vzhledem ke koronavirové pandemii hraje 25., resp. 26. srpna jen na jeden zápas. Západočeši se v něm představí na hřišti soupeře, kde se bude hrát samozřejmě bez diváků. Rozhodl o tom los ve švýcarském Nyonu, který měl v rukou Michael Heselschwerdt, šéf klubových soutěží UEFA.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Plzně se doví soupeře pro 2. předkolo LM

Článek

Pokud Plzeň 2. předkolo zvládne, zajistí si minimálně účast v základní skupině Evropské ligy.

AZ Alkmaar však nebude vůbec snadným protivníkem. V uplynulém ročníku nizozemské ligy, který zůstal nedohraný, skončili svěřenci trenéra Arne Slota na druhé příčce, ovšem se stejným bodovým ziskem jako Ajax Amsterdam, který byl vyhlášen mistrem díky lepšímu skóre.

K oporám mužstva patřil v minulé sezoně bývalý nizozemský reprezentant Ron Vlaar, který hrával v minulosti v Anglii za Aston Villu a také Jordy Clasie. I ten je v kádru Oranje a za Southampton si zahrál v minulosti Premier League.

K nim je ovšem třeba přiřadit brankáře Marco Bizota, záložníka Teuna Koopmeinerse, marockého legionáře Oussamu Idrisse, který dal v minulé sezoně 13 ligových gólů, a norského krajánka Fredrika Midtsjø. Všichni čtyři figurovali v ideální jedenáctce Eredivisie.

V Alkmaaru působil plzeňský útočník Ondřej Mihálik, který po ročním hostování letos v červnu do Viktorie přestoupil.

Nizozemský celek se v minulosti potkal v Evropské lize a její kvalifikaci dvakrát s Libercem a jednou s Jabloncem, z pěti zápasů dvakrát vyhrál a třikrát remizoval.

Pro Plzeň by mohlo představovat jistou výhodu, že start nizozemské ligy je naplánován až na 12. září, zatímco v tuzemsku začne nejvyšší soutěž už 22. srpna.

V nemistrovské části kvalifikace 2. předkola LM se dále utká řecký PAOK Soluň s tureckým vicemistrem Besiktasem Istanbul a chorvatská Lokomotiva Záhřeb bude doma hostit Rapid Vídeň.

Bratislavský Slovan musí nejprve v 1. předkole uspět na hřišti Kí Klaksvík na Faerských ostrovech, poté by cestoval do Švýcarska k utkání s Young Boys Bern.

Mistrovská Slavia má velkou šanci, že stejně jako loni vstoupí do kvalifikace Ligy mistrů až v závěrečném 4. předkole. K tomu Pražané potřebují, aby aktuální ročník vyhrál tým, který si zároveň zajistí účast ve skupině také z domácí soutěže.

Los 2. předkola fotbalové Ligy mistrů
Mistrovská část:
Floriana Valletta (Malta)/Kluž - Dinamo Záhřeb, Young Boys Bern - Klaksvík (Faer. o.)/Slovan Bratislava, Celtic Glasgow/KR Reykjavík - Ferencváros Budapešť/Djurgaarden, Flora Tallinn/Suduva (Lit.) - Maccabi Tel Aviv/FC Riga, Legia Varšava/Drita (Kos.)/Linfield (Sev. Ir.) - Ararat-Armenia (Arm.)/Omonia Nikósie, Celje (Slovin.)/Dundalk (Ir.) - Molde (Nor.)/Kuopio (Fin.), Budučnost Podgorica/Ludogorec Razgrad - Midtjylland (Dán.), Dinamo Brest (Běl.)/FC Astana - Connah's Quay Nomads (Wal.)/FK Sarajevo, Karabach (Ázerb.)/Sileks Kratovo (Mak.) - Šeriff Tiraspol (Mold.)/Fola Esch (Luc.), Dinamo Tbilisi/KF Tirana - Crvena zvezda Bělehrad/FC Europa (Gibr.).
Nemistrovská část:
Alkmaar - Plzeň, PAOK Soluň - Besiktas Istanbul, Lokomotiva Záhřeb - Rapid Vídeň.
Los 1. předkola Evropské ligy:
Maribor - Coleraine (Sev. Ir.)/La Fiorita (San Marino), Riteriai (Lit.) - Derry City (Ir.), Zrinjski Mostar - Differdange (Luc.), Rosenborg Trondheim - Breidablik (Isl.), Hammarby - Puskás Akadémia, Ventspils (Lot.) - Dinamo-Auto Tiraspol, Aarhus (Dán.) - Honka Espoo, The New Saints (Wal.) - Žilina, Neftči Baku - Škupi Skopje, Nomme Kalju - Mura (Slovin.), Apollon Limassol - Saburtalo Tbilisi, Partizan Bělehrad - RFS (Lot.), FCSB (Rum.) - Širak Gjumri (Arm.), Olimpija Lublaň - Víkingur Reykjavík, Žalgiris Vilnius - Paide Linnameeskond (Est.), Valletta (Mal.) - Bala Town (Wal.), Aberdeen - NSÍ Runavík (Faer. o.)/Barry Town (Wal.), Malmö - Cracovia Krakov, Soligorsk (Běl.) - Suruceni (Mold.), Shamrock Rovers (Ir.) - Tampere, FC Vaduz - Hibernian (Mal.), Kesla (Ázerb.) - Laci (Alb.), Bodö Glimt (Nor.) - Žalgiris Kaunas, Maccabi Haifa - Željezničar Sarajevo, Lech Poznaň - Valmiera (Lot.), Niederkorn (Luc.) - Engordany (And.)/Zeta (Č. Hora), St. Joseph's (Gibr.)/B36 Tórshavn (Faer. o.) - Levadia Tallinn, Honvéd Budapešť - Inter Turku, Lincoln Red Imps (Gibr.)/Priština - Pétange (Luc.), Motherwell - Glentoran (Sev. Ir.)/HB Tórshavn (Faer. o.), Kukësi (Alb.) - Slavia Sofia, Dinamo Minsk - Gliwice, Hafnarfjördur (Isl.) - Dunajská Streda, Servette Ženeva - Ružomberok, Hapoel Beerševa (Izr.) - Dinamo Batumi (Gruz.), MOL Fehérvár - Bohemian Dublin, Alaškert (Arm.) - Renova (Mak.), Ordabasy Šymkent (Kaz.) - Botosani (Rum.), CSKA Sofia - Sirens (Mal.), Hincesti (Mold.) - Bačka Topola (Srb.), Teuta (Alb.) - Bejtar Jeruzalém, Sumgajit (Ázerb.) - Škendija Tetovo, Borac Banja Luka (Bos.) - Sutjeska (Č. Hora), Kajrat Almaty - Noah (Arm.), Santa Coloma (And.)/Iskra Danilovgrad (Č. Hora) - Lokomotiv Plovdiv, Lokomotiv Tbilisi - Universitatea Craiova, Tre Penne (San Marino)/Gjilani (Kos.) - APOEL Nikósie.
Postoupí Plzeň do třetího předkola Ligy mistrů přes nizozemský Alkmaar?
ano
41,2 %
ne
58,8 %
Celkem hlasovalo 7317 čtenářů.

Reklama

Související témata: