Hlavní obsah

Real Madrid - Atlético 1:0Realu i Juventusu stačil k postupu do semifinále Ligy mistrů jediný gól

Madrid
Aktualizováno

Jediný gól nakonec rozhodl o dalších dvou semifinalistech Ligy mistrů. V konfrontaci Monaka s turínským Juventusem padl dokonce už před týdnem a z dost problematické penalty k tomu. Staré dámě však stačil, neboť v odvetě uhrála bezbrankovou remízu, která jí k postupu stačila. V madridském derby dokonce padl gól až dvě minuty před koncem odvety při početní převaze Realu po vyloučení Ardy Turana. Skvělou akci a přihrávku Cristiana Ronalda zužitkoval věčný náhradník Javier Hernández, takže Bílý balet i v sestavě poznamenané zraněními jen přece slavil postup.

Foto: Stringer/spain, Reuters

Javier "Chicharito" Hernández slaví svůj postupový gól během středeční odvety čtvrtfinále Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Oboustranná opatrnost byla v madridském derby logická. Oba soupeři se až příliš dobře znají, než aby se pouštěly do fotbalového dobrodružství, bezgólová remíza v prvním střetnutí navíc obezřetnost přímo vyžadovala. Nucené korektury, které musel kouč Ancelotti udělat, pochopitelně také.

Rozhodl věčný náhradník Chicharito

Zranění Bale, Benzema a Modrič ze sestavy vypadli, Marcelo chyběl kvůli kartám, takže domácímu trenérovi nezbývalo, než složení své jedenáctky přeskupit a samozřejmě přitom spoléhat především na Ronalda.

Ten se skutečně hned v první čtvrthodině ke střeleckému pokusu dostal, ale bránu minul, což ovšem napravil po dalších patnácti minutách. Ujal se exekuce trestného kopu a brankář Oblak vyrážel jeho ránu jen s vypětím všech sil.

Dost bídné resumé mírně převahy, kterou si domácí Real vytvořil. Více ze hry sice měl, jenže se soustředěnou defenzívou rivala si nevěděl rady. Hlavně proto, že v ofenzívě chyběl nápad, moment překvapení i přesnější přihrávka. A nic na tom nezměnila ani veliká aktivita Hernándeze přezdívaného Chicharito, který se po dlouhé době dostal do základní sestavy a chtěl dokázat, že by v ní měl zůstat trvale.

Až minutu před přestávkou se narodila první šance Bílého baletu. Nikoli ovšem zrozená fotbalovou invencí, ale chybou bránícího Atlétika. Zaváhání Saúla sice Carvajal využil a poslal Ronalda do ideální palebné pozice, jenže brankář Oblak znovu bravurně zasáhl.

Do druhé půle vstoupil Real mnohem aktivněji, neboť přidal na pohybu i důrazu a skutečně se hned v úvodu dočkal další šance. Hernandéz ji ovšem pohrdl a bránu vůbec netrefil. Další podobná už nepřišla, protože pokusy Ronalda či hlavička Ramose měly jen propagační charakter.

Až čtvrthodiny před koncem se domácím nabídla možnost partii rozhodnout, neboť Arda Turan vyrukoval šlapákem na Ramose a po druhé žluté šel ze hřiště. Početní převahu mohl záhy zužitkovat Mexičan Hernández, jenže Oblak jeho ránu vyrazil. Dvě minuty před závěrečným hvizdem však zaváhání odčinil. Po skvělé akci a přihrávce Ronalda poslal míč do prázdné brány a Real slavil postup.

Ani Berbatov Monaku nepomohl

Tolik diskutovaná Královcova penalta nařízená v prvním čtvrtfinále nakonec pozitivní roli sehrála. Monako nemohlo jen bránit a vyčkávat, jako v předchozím kole doma proti Arsenalu, ale muselo hrát a tvořit, aby smazalo manko zapříčiněné právě zmiňovanou penaltou, kterou před týdnem Vidal proměnil.

Už po čtvrthodině se aktivnějším domácím skutečně první slibnější příležitost nabídla, protože Silva proběhl obranou Juventusu, jenže jeho střílený centr zblokoval Barzagli na roh. Kondogbia pět minut poté sice bránu trefil, ale jeho rána šla přímo na Buffona, který s ní pochopitelně neměl problém. A protože po dalším průniku dvaadvacetiletého Kondogbii do šestnáctky nemínil skotský sudí Collum napodobit svého kolegu Královce a penaltu nenařídil, i když se jí Monako po presu Vidala a Chielliniho dožadovalo, bezgólový stav se neměnil.

Domácí kouč Jardim se snažil situaci zvrátit nasazením zkušeného rutinéra Berbatova, ani to však nepomohlo. Když už se čtyřiatřicetiletý bulharský internacionál přece jen do šance dral, postrádal rychlost.

Juventus se už dopředu příliš nepouštěl a soustřeďoval se na bránění bezbrankového skóre, které mu k postupu postačovalo. Až v poslední minutě zahrozil, neboť Pirlo z trestného kopu z dobrých třicet metrů trefil spojnici tyče a břevna.

Pár chybějících centimetrů však nemuselo mrzet ani jeho, ani Juventus, neboť mezi poslední čtyři celky Italové i tak postoupili.

Odvety čtvrtfinále fotbalové Ligy mistrů:
AS Monako - Juventus Turín 0:0
Rozhodčí: Collum - Chambers (oba Skot.), MacGraith (Ir.). Diváci: 16.889. První zápas: 0:1, postoupil Juventus.
Monako: Subašič - Fabinho, Raggi, Abdennour, Kurzawa - Moutinho, Toulalan (46. Berbatov), Kondogbia - Silva, Martial (76. Germain), Ferreira-Carrasco (87. M. Carvalho). Trenér: Jardim.
Juventus: Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Lichtsteiner, Pirlo, Evra (90. Padoin) - Marchisio, Vidal (77. Pereyra) - Tévez, Morata (69. Llorente). Trenér: Allegri.
Real Madrid - Atlético Madrid 1:0 (0:0)
Branka: 88. Hernández. Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp (všichni Něm.). ČK: 76. Arda Turan (Atlético). Diváci: 78.300. První zápas: 0:0, postoupil Real.
Real: Casillas - Carvajal, Varane, Pepe, Coentrao (90.+1 Arbeloa) - Ramos, Kroos - Rodríguez, Isco (90.+3 Illarramendi) - Hernández (90.+2 Jesé), Ronaldo. Trenér: Ancelotti.
Atético: Oblak - Juanfran, Miranda, Godín, Gámez - Arda Turan, Tiago (86. Giménez), Koke, Saúl (46. Gabi) - Mandzukič, Griezmann (65. Raúl García). Trenér: Simeone.

Reklama

Související témata:
  Bayern - Real Madrid dnes 21 : 00
20240430T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Real Madrid
Bayern vs. Real Madrid
Bayern
Real Madrid