Hlavní obsah

Reprezentační jednička si odbyla premiéru v Divadle snů. Hrát zde byl zážitek

Karel FeltSport.czPrávo

Osmadvacetiletý gólman Basileje Tomáš Vaclík v úterý poprvé chytal na slavném stadiónu Old Trafford. Od Manchesteru United v úvodním duelu skupiny A Ligy mistrů třikrát inkasoval. Přesto se nevracel vyloženě zklamaný, jak přiznal v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Foto: Darren Staples, Reuters

Marouane Fellaini z Manchesteru United jásá. Tomáš Vaclík v bráně Basileje poprvé v zápase inkasoval.

Článek
Fotogalerie

Dostal jste od United tři góly. Dalo se některému z nich z pohledu brankáře zabránit?

Těžko... United jsou v ofenzívě a koncovce velice silní. Bylo to hodně náročné pro mne i celou naši defenzívu. V Anglii jsou zvyklí dávat balóny do vápna a tam vědí, co s nimi.

Ukázal i tento zápas, že evropské top týmy jsou výš, než tak říkajíc „lepší průměr"?

Stoprocentně. Jsou mnohem výš. My jsme dosud nepotkali tak fyzicky perfektně připravený a silný tým, jako byl v úterý Manchester. Cítíte to ve všem, nejvíc v osobních soubojích.

Obranný dvojblok ale Basileji fungoval alespoň zpočátku velmi dobře...

Fungoval, my jsme se snažili hrát něco podobného, jako česká reprezentace v Edenu proti Němcům. Dopředu jsme se hráli v rozestavení 3 - 4 - 3, dozadu spíš 5 - 4 - 1. Kromě tyče Mchitarjana a dorážky, kdy v bráně trefil ležícího obránce, prakticky nic neměli. Pak dali gól a přidali další, když už jsme víc otevřeli obranu. Nechtěli jsme jen bránit, snažili jsme se i útočit. Domácí byli ale velice silní na míči. Porážka 0:3 vypadá špatně, ale herně to z naší strany nebylo až tak hrozné. Jak už jsem řekl, projevil se ten velký rozdíl v hráčské kvalitě.

Bylo z jejich hry cítit i sebevědomí?

To pramení z jejich kvality. Jsou to borci nejvyšší světové třídy. My jsme poctivě bránili, ale oni byli velice trpěliví. Drželi míč, hledali skupiny, zkoušeli a čekali. Věděli, že jejich chvíle přijde. A když přišla, dokázali ji gólově využít. Oni umí hrát do otevřené obrany i do plných.

Útočník Manchesteru Romelu Lukaku je považován za fotbalový tank. Dá se s ním vůbec bojovat?

Hlavně Mára Suchý si s ním užil. Lukaku má přes sto kilogramů, je vysoký, urostlý a svoji sílu dokáže využít v osobních soubojích. Obránci od něj kolikrát odpadávají. Opravdu hrozný fotbalový tank. Navíc je i velice rychlý, technicky dobře vybavený. Vždyť ve čtyřiadvaceti letech má na kontě přes sto dvacet nastřílených gólů. Je to opravdu vynikající útočník.

Vy jste chytal na Old Trafford poprvé. Jak na vás zapůsobil tento slavný stadión?

Je to nádherný fotbalový chrám. Obrovský, ale má svoje kouzlo. Uvědomíte si, kolik skvělých hráčů tu nastupovalo. Dýchne na vás nepopsatelné charisma, jaké třeba nové stadióny, jako má Arsenal, nemají. Cítíte tu majestátnost. Ne nadarmo mu místní říkají Divadlo snů. Hrát tam byl nádherný zážitek...

Vyměnil jste si s někým dres?

Tradičně s brankářem, takže s Davidem de Geou.

Co tato porážka může s Basilejí udělat, když se jí nedaří ani ve švýcarské lize?

Věřím, že nám pomůže se zvednout. Náš výkon opravdu nebyl tak špatný, jak říká výsledek. Můžeme se od něj odrazit. Nejsme na tom tak špatně ani v domácí lize. Po sedmi kolech ztrácíme na Young Boys Bern tři body. To není moc. V minulých letech měly kluby kolem nás zhruba tolik bodů jako teď, jenže my už jsme o pět vedli a hrálo se nám lépe. Tohle je pro nás nové. Ale v klubu se všechno změnilo, od vedení, trenéra po herní filosofii a styl. Sedá si to a já věřím, že brzy i sedne a vrátíme se tam, kam patříme. Na špičku tabulky.

Reklama

Související témata: