Hlavní obsah

Řeším spoustu otazníků, ale chceme se poprat o postup, říká kouč Šilhavý

S cílem smazat jednogólové manko z prvního zápasu nastoupí fotbalisté Slovanu Liberec k odvetě 3. předkola Ligy mistrů proti rumunské Kluži. Otazníkem zůstává, v jaké sestavě k němu český zástupce v kvalifikační fázi nastoupí, protože trenér Jaroslav Šilhavý nemá ani zdaleka k dispozici kompletní kádr. „Jsme ve složité pozici kvůli marodce, přesto se chceme poprat o postup,“ říká kouč libereckého mistra.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Liberce Jaroslav Šilhavý (vlevo) a střelec jediného gólu zápasu s Karagandou Vojtěch Hadaščok.

Článek

Nejčastějším libereckým tématem je před odvetou situace v hráčském kádru Slovanu. Už máte představu, jak by mohla vypadat základní jedenáctka, s níž vyrukujete proti rumunskému mistrovi?

Přiznám se, že mě před oficiálním předzápasovým tréninkem zaměstnávala spousta problémů. Opravdu to vypadá, že se o složení našeho mužstva rozhodne až na poslední chvíli. A to také po důkladné komunikaci s lékaři, kteří asi zásadně promluví do nominace pro středeční utkání.

Jaké nejasnosti nejvíce panují v libereckém táboře?

Bohužel jistotou jsou absence nemocného Jirky Štajnera a po operaci se zotavujícího Michaela Rabušice. Ti jsou mimo hru na delší dobu, což musíme akceptovat, i když jde samozřejmě o velké oslabení. Už minule po ligovém zápase jsem říkal, že nám vypadli hráči, kteří střelecky výrazně pomohli k titulu. Pokud jde o rébusy v sestavě, týkají se Honzy Nezmara, Miloše Bosančice a Ondry Kušníra. Nezmar po zlomenině malíčku odtrénoval už pondělní trénink, ale pořád to není nic jistého. Bosančice píchlo ve svalu, snad to nebude nic dlouhodobějšího. Kušnír laboruje s potížemi dvojího rázu, ale nechci kvůli soupeři vyzrazovat, o co přesně jde.

Co kdyby nemohl nastoupit předpokládaný tvůrce hry Bosančič?

Pak by přišla na řadu jedna ze dvou variant. Tedy s Jevgenijem Morozenkem na stejném postu, jako tomu bylo od čtyřicáté minuty duelu s Duklou. Nebo bychom zkusili větší přeskupení sestavy. Morozenko obstál, ale evropský pohár je něco jiného. Přál bych si, aby podobný výkon jako při své ligové premiéře zopakoval i v dalších zápasech, do nichž naskočí.

Můžete naznačit, jakým stylem se pokusíte vybojovat postupový výsledek?

Jsme si vědomi, že nemůžeme hru úplně otevřít. Určitě nehodláme bezhlavě útočit, abychom nabídli soupeři šance. Musíme si dát pozor na rychlou přechodovou fázi Kluže i jejich silné útočníky. Na druhou stranu nemíníme hrát jen vyčkávací fotbal. Věřím, že zlepšíme agresivitu, která nám v Rumunsku chyběla. Abychom reálně pomýšleli na postup, musíme podat lepší výkon než v prvním zápase.

Reklama

Související témata: