Hlavní obsah

Ronalda přihrály Juventusu i skvostné nůžky, které mu dal, potvrzuje Nedvěd. Plzeň se ho nedočká

Praha

Počkali si, až se výstupní klauzule fotbalové superstar sníží na „pakatel“ 100 miliónů eur (2,6 miliardy korun). Pak udeřili a Cristiana Ronalda z Realu Madrid koupili. Ve chvíli, kdy se stal hráčem Juventusu Turín, okamžitě chybělo vzhledem k celosvětové poptávce fanoušků 100 tisíc jeho dresů... Viceprezident klubu a český internacionál Pavel Nedvěd vypráví o dalších podrobnostech velkého přestupu v druhé části rozhovoru, který při návštěvě Prahy poskytl pro Sport.cz a časopis Gól.

Plzeň jsme do skupiny LM chtěli, říká Nedvěd. Jak vidí její šance v Champions League?

 
Článek
Fotogalerie

Ronaldo dal na jaře vašemu týmu gól, který byl vyhlášen trefou sezóny. Potvrdíte, že právě parádní nůžky sehrály ve velkém přestupu důležitou roli?

Předně, Cristiano k nám chtěl jít, což je pro klub skvělá vizitka a velká vzpruha. A ano, když jsem se ho sám ptal, vliv měly i zmíněné nůžky. Dal je jako hostující hráč, přitom mu aplaudoval celý stadión. Taková věc se pak přikloní na vaši stranu.

Jak dlouho jste na přestupu dělali?

Jednoduchý transfer to nebyl, ale Ronaldo měl zájem. Pak už bylo velice jednoduché domluvit se jen na číslech. Ještě dnes, po dvou měsících, je entuziasmus lidí obrovský. Všichni se na něj těší, vlastně fanoušci z celého světa, nejen z Itálie.

Ronaldův přestup vyšel v přepočtu na 2,6 miliardy korun. Jaký máte názor na finanční spirálu, která se roztáčí?

Nevím, kam až můžou přestupy vylítnout. Dnes hráč za 40 nebo 50 miliónů eur nepředstavuje žádnou šílenou částku, hranice se pořád posouvá. Fotbal by měl zůstat zábavou. Peníze se v něm budou točit pořád, ale důležité je, aby se všechno neposunulo jen do byznysu. Radost a zábava musí zůstat.

Přestupem nic nekončí, na Ronaldovo angažmá potřebujte mít i silné partnery.

Když kupujete Ronalda, musíte mít takové věci předem připravené. Počítáte s návratností. Pracuje se na tom. Cristiano je vidět všude, kam přijde, spolupráce s partnery se rozvíjí. Vše dohromady, fotbalová i ekonomická návratnost jsou spojené nádoby. Za sportovní úsek jsme přesvědčení, že jsme získali skvělého hráče. Mladí mohou v kabině vidět profíka, co dělá pro fotbal víc, než musí.

Znali jste se s Ronaldem už dřív?

Míjeli jsme se. On je už jiná generace, což je ale dobře. V jeho a Messiho éře bych těžko někdy vyhrál Zlatý balón... (úsměv)

Po Ronaldově příchodu jste dostali za cíl vyhrát Ligu mistrů. Jaké jsou reálné šance Juventusu?

Těžká odpověď, ale naše šance určitě stouply. Máme vyzrálejší tým, posílili jsme ho na všech postech. Liga mistrů je na druhou stranu loterie. Nevyjde vám jeden poločas a jste venku. Máme tři objekty zájmu - ligu, pohár a Champions League. Něco chceme dotáhnout, ale bylo by špatné vidět jen Ligu mistrů.

Turínskou pohádku Ronaldova příchodu vyšperkoval los, který vám přisoudil jeho bývalý klub Manchester United...

Liga mistrů vždy nabízí velice zajímavé zápasy. Proto mám rád září, kdy začínají nabité úterky a středy. Manželky nadávají, ale my chlapi jsme rádi. (smích) Strašně se těším i na Manchester, vytvoříme s ním další zajímavou dvojici. Ronaldo se tam velice rád vrátí, diváci ho tam mají rádi ještě dnes.

Vidíte, přitom trenér Rudých ďáblů Mourinho ho prý v létě nechtěl.

Nevím, jestli nechtěl, ale není jednoduché dělat Ronaldův přestup. Musíte trefit správný moment. A my ho trefili.

Pro vás by byla při losu ideální i mateřská Plzeň, že?

Samozřejmě, čekal jsem na čtvrtý koš a fandil, ať ji dostaneme. Před losem jsem s jejími zástupci v Monaku mluvil. Dělali si srandu, že je chci jen kvůli jistým šesti bodům. Ale kdepak, chodil jsem v Plzni do školy a bylo pro mě nádherné vrátit se tam, navíc ještě v Lize mistrů. Jenže jsme pak dostali Švýcary. Viktorka má těžkou skupinu, dva atraktivní soupeře a jednoho hratelného.

Reklama

Související témata: