Hlavní obsah

Šokující tragédie před Ligou mistrů! V Aténách byl ubodán fanoušek, zápas je odložen

Aktualizováno

Při střetu fanoušků fotbalistů AEK Atény a Dinama Záhřeb před dnešním utkáním 3. předkola Ligy mistrů byl v řecké metropoli ubodán příznivec domácího celku. UEFA zápas odložila na příští týden. Uvedla to agentura AP.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Na stadionu AEK Atény se dnes hrát nebude.

Článek
Fotogalerie

Devětadvacetiletý muž byl ubodán při pondělní bitce u stadionu AEK na aténském předměstí Nea Philadelphia. Policie uvedla, že se poblíž arény shromáždilo zhruba 100 až 120 fanoušků chorvatského týmu, které už očekávali Řekové. Konflikt vypukl zhruba hodinu po skončení tréninku Dinama a poté, co hostující mužstvo opustilo stadion. Fanoušci z obou táborů na sebe házeli světlice, výbušniny a kameny.

Policie zatkla 98 lidí, z toho většinu Chorvatů. V nemocnici skončili tři řečtí fanoušci a pět chorvatských. Dinamo, jehož fanoušci měli právě kvůli obavám z násilností na zápas oficiálně zakázaný vstup, incident odsoudilo: "Takové události neodpovídají hodnotám a etickým zásadám, které jako klub a komunita propagujeme," uvedl klub na oficiálním webu.

Podle chorvatských médií do Atén odcestovaly zhruba dvě stovky fanoušků Dinama jako obyčejní turisté. Klub má silnou skupinu ultras, jež si říká "Bad Blue Boys".

UEFA utkání s výkopem ve 20:45 kvůli násilnostem odložila. Původní odveta v Záhřebu se příští středu odehraje jako první zápas a v Aténách se týmy následně střetnou v pátek 18., nebo v sobotu 19. srpna.

"UEFA co nejsilněji odsuzuje šokující události, které se odehrály předchozí večer v Aténách a vedly ke ztrátě života," uvedla Evropská fotbalová unie. "Vyjadřujeme hlubokou soustrast rodině oběti, AEK a jeho fanouškům. Chceme zopakovat, že násilí nemá v našem sportu místo, a očekáváme, že ti, kteří jsou za tento hrozný čin zodpovědní, budou co nejrychleji zatčeni a předáni spravedlnosti," dodala UEFA.

Fanouškovské střety se odehrály týden předtím, než do Atén dorazí příznivci Manchesteru City a Sevilly na Superpohár mezi vítěznými týmy Ligy mistrů a Evropské ligy z minulé sezony. Utkání se bude hrát ve středu 16. srpna na stadionu Olympiakosu Pireus. Přímo stadion AEK bude v květnu hostit finále Konferenční ligy.

Fotbal v Řecku provázejí násilnosti mezi fanoušky poměrně často. Minulý měsíc dostalo sedm fanoušků PAOK Soluň trest doživotí za to, že loni v únoru ubodali k smrti devatenáctiletého příznivce Arisu. Dalších pět lidí bylo po půlročním procesu odsouzeno k 19 či 20 letům vězení. Jen v Soluni to byl během tří let třetí případ úmrtí v souvislosti se střety fanouškovských skupin.

Reklama