Hlavní obsah

Sparta bude hrát odvetu o Ligu mistrů na staveništi

Stavební buňky, přenosné toalety, dočasné oplocení a také spousta bahna. Tak vypadá nejbližší okolí Městského stadiónu v Poznani, kde sehrají ve středu večer odvetu třetího předkola Ligy mistrů fotbalisté Sparty. Hrát se bude sice v nádherné aréně, ta však zatím více než komfortní sportoviště připomíná staveniště.

Článek

"Zápas se Spartou je poslední pohárový zápas v provizorních podmínkách," dušovali se pořadatelé, když viděli udivené pohledy české výpravy před úterním tréninkem.

Plzeň výjimku nedostala

Přesto překvapí, že se utkání prestižní soutěže může hrát na nedokončené stavbě. Plzni přitom UEFA nedovolila před týdnem nastoupit v Evropské lize proti Besiktasi Istanbul ve Štruncových sadech kvůli nevyhovujícímu stadiónu. Lech však dostal od unie výjimku.

Poznaň bude mít po dokončení stavby skutečně architektonický skvost. Víceúčelový komplex bude novou dominantou půlmiliónového města, které bude jedním z pořadatelů mistrovství Evropy v roce 2012. Slavnostní otevření je plánováno na 20. září, kdy v aréně vystoupí britský zpěvák Sting.

Hluboké bahno všude kolem 

Současné provizorium je znát na každém kroku. Budoucí parkovací plochy kolem stadiónu a příjezdové cesty jsou plné stavebního materiálu, buněk pro desítky stavařů a také hlubokého bahna, kterým musí projíždět i autobus s aktéry utkání.

Uvnitř není situace o moc lepší. V aréně stojí provizorní stožáry s osvětlením, kolem trávníku jsou dočasné montované konstrukce pro televizní kamery, jen metr vedle postranních čar začíná bahno rozryté stavebními stroji. A také kvalita samotného povrchu je velmi špatná - vysoký trávník nezakryje řadu vydřených míst, příliš ho nevylepšila ani záplata uvnitř trestných území.

Diváci jen za brankami

Konečná kapacita stadiónu bude 45.830 diváků, rozpočet na jeho výstavbu činí 160 miliónů eur (téměř čtyři miliardy korun). Vyrostl na místě původní sedmnáctitisícového areálu, ale nyní se do ochozů vtěsná pouze čtrnáct tisíc fanoušků. Prostorné tribuny jsou sice už osazeny modrobílými sedačkami, ale jejich užívání ještě nebylo schváleno, a tak diváci mohou být výhradně za oběma brankami.

Co by za něj Chovanec dal 

Už nyní je ale zřejmé, že poznaňský stadión bude patřit mezi nejhezčí v celé Evropě a za dva roky bude ozdobou kontinentálního šampionátu. "Jasně, že ještě není všechno hotovo, ale bude to krásná aréna. Co bychom dali za to, kdyby alespoň jeden podobný stadion vyrostl v Česku," řekl sparťanský trenér Jozef Chovanec na předzápasové tiskové konferenci.

Reklama

Související témata: