Hlavní obsah

Velkolepé! Krásné! Po rekordu se Paříž topí v euforii a vzkazuje: Budeme ještě lepší

Lámou rekordy! Žádný tým v historii nedokázal vstřelit v základní skupině Ligy mistrů tolik branek jako fotbalisté pařížského Saint Germain. Neymar, Cavani a spol. ve čtvrtek večer deklasovali Celtic 7:1 a po pěti zápasech mají na kontě čtyřiadvacet střeleckých zářezů. Gólové hody přitom francouzský tým nepředvádí jen v nejprestižnější klubové soutěži Evropy! V probíhající sezóně zatížil výběr trenéra Emeryho konta soupeřů už 69 brankami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih PSG - CelticVideo: O2 TV Sport

 
Článek

„Byl to velkolepý zápas. Bojujeme až do závěrečného hvizdu, což je dáno skvělou mentalitou," radoval se Thiago Silva, obránce pařížského týmu po demolici skotského soupeře.

„V našem podání šlo skutečně o krásný zápas. Hráči byli velice ambiciózní. A přitom se stále mohou zlepšovat," přemítal Unai Emery, trenér PSG. „Máme před sebou skutečně ještě dlouhou cestu," přitakával Thiago Silva.

„Nebyli jsme úplně dokonalí. Prvních patnáct minut měl soupeř hodně prostoru, nenapadali jsme, jak bylo řečeno při analýze protivníka. Skutečným testem pro nás bude příští střet s Bayernem," vyjmenovával neduhy Emery a vyhlížel vyvrcholení základní skupiny.

Celtic totiž do střetu s lídrem skupiny a již jistým postupujícím nevstoupil vůbec zle. Neuběhla ani minuta a Dembele jako první v soutěži pokořil obranu PSG. „Skvělý start do zápasu nám dodal víru. Odhodlaně jsme bránili a já byl přesvědčený, že v naší hře je dost dobrých okamžiků. Jenže jsme dostali lekci. Je spousta věcí, které můžeme zlepšit. A pak také nezbývá než obdivovat kvalitu Paříže," uznal sílu protivníka Brendan Rodgers, trenér poražených.

„Devadesát minut jsme se bránili. Není to styl, který je nám vlastní. V žádném jiném zápase jsme nebyli vystaveni takovému tlaku. Po čtvrtém gólu pak naše koncentrace upadla," připustil záložník Scott Brown, kapitán skotského týmu.

Brazilec Neymar totiž dvěma trefami společně se zásahy Cavaniho a Mbappého zařídil do přestávky obrat. „Snažili jsme se pak přijmout opatření, aby skóre už nenarůstalo. Ale marně. Výsledek je skutečně bolestivý," posteskl si Rodgers, jehož tým schytal sedmibrankový výprask teprve počtvrté v historii. Pařížský příděl napodobil ponížení od Barcelony (2016), Rangers (1943) a Motherwellu (1937).

„Naším největším problémem je překlenout mezeru, která nás dělí od evropských velkoklubů v okamžiku, kdy se kvalifikujeme jako šampióni Skotska. Moji hráči jsou nepochybně skvělí, ale technika protivníků v Lize mistrů je přeci jen vyšší. Vždy ve skupině pochopitelně narazíme na týmy, které jsou nejlepší na světě. A mohou vyhrát celou Ligu mistrů," posteskl si Rodgers, jehož tým po přestávce inkasoval ještě třikrát.

„Hráli jsme s obrovskou intenzitou do poslední minuty a vyvíjeli neustálý tlak na obranu soupeře. Pak je složité odolávat pro jakýkoliv tým. Myslím, že výsledek koresponduje s děním na trávníku a je zasloužený," dumal útočník Edinson Cavani, jenž si připsal dvě branky, tudíž vylepšil osobní bilanci a v 216 zápasech za PSG nasázel už 150 gólů.

Celkem má pařížský tým na kontě v probíhající sezóně 69 vstřelených branek, přičemž pomyslným pronásledovatelem napříč Evropou je s pětapadesáti zásahy Manchester City, který stejně jako klub z hlavního města Francie v Lize mistrů dosud neztratil ani bod. „Je třeba si zachovat koncentraci, protože jsme teprve ve skupinové fázi. Klíčové okamžiky přijdou až mnohem později," nabádal Cavani. „Hrajeme velké zápasy a je úžasné sbírat rekordy, ale skutečné prověrky teprve čekají," připustil záložník Adrien Rabiot.

Rekordní gólové zápisy ve skupinách LM
24 Paris Saint Germain 2017/18
21 Borussia Dortmund 2016/17
20 Manchester United 1998/99
20 FC Barcelona 2011/12
20 Real Madrid 2013/13
20 FC Barcelona 2016/17

Reklama

Související témata: