Hlavní obsah

Sparta - Kodaň 3:3, penalty 2:4Penalty přervaly sen o Lize mistrů, Letná přesto vyřazeným aplaudovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Osmnáct let dlouhé čekání se minimálně o rok zase protáhne. Fotbalisté pražské Sparty se ani letos do základní skupiny Ligy mistrů nepodívají. Po bezbrankové remíze v Dánsku remizovali v domácí odvetě 3. předkola s FC Kodaň 3:3 a na penalty podlehli 2:4. Letenští jsou vyřazeni, ve 4. předkole Evropské ligy narazí buď na AEK Atény, nebo Dinamo Záhřeb. Minimálně účast ve skupině Konferenční ligy mají jistou.

Co mi blesklo hlavou, když jsem nedal penaltu? Sprosté slovo..., přiznal Ladislav KrejčíVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Představte si, že se celé léto na něco chystáte. A pak vaše plány dostanou zásadní trhlinu hned v 15. vteřině. Přesně to se stalo Spartě. Soupeř měl úvodní výkop a jeho první akce skončila gólem. Postaral se o něj tečovanou střelou neobsazený švédský útočník Jordan Larsson, syn slavného otce Henrika Larssona.

Domácí mohli vyrovnat celkem brzy. Již v 7. minutě si na Sörensenův centr naběhl Krejčí a hlavou vybídl brankáře Grabaru k vynikajícímu zákroku. Polský gólman pak Kodaň podržel také při Haraslínově šanci.

Hosté těžili z rychle získaného náskoku. Zahustili obranný blok a při rychlém přechodu do útoku demonstrovali vynikající ovládání míče. Goncalves tak měl velkou šanci zvýšit. Pražané se dokázali několikrát dostat do šestnáctky soupeře, Grabara byl však jako zeď a jen za první poločas předvedl osm zákroků.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ladislav Krejčí v zápase proti Kodani

Po přestávce vynikající fotbal gradoval. V 56. minutě Letná vybuchla nadšením. Birmančevič zahrál rohový kop přesně a Krejčí hlavou skóroval. Nizozemský sudí Gözübüyük byl ovšem povolán k videu a kvůli předchozímu faulu letenského kapitána gól neuznal.

Další ideální příležitost se otevřela před střídajícím Olatunjim, jenže své sólo nezakončil ani střelou, ani přihrávkou na Birmančeviče, který mohl zakončovat do prázdné branky. Spartu tak až v 80. minutě spasil právě srbský křídelník, který po samostatné akci z úhlu doslova propasíroval míč za čáru. Další Krejčího hlavičku pak Grabara opět vytáhl.

Fanoušci FC Kodaň pochodovali Prahou a za doprovodu policie dorazili na LetnouVideo: Sport.cz

Muselo se tak prodlužovat. Nejprve Laci z přímého kopu náramně vymetl šibenici a otočil skóre. Jenže těsně před posledním střídáním stran Claesson po dlouhém autu vyrovnal. Drama vrcholilo, Olatunji ve 107. minutě skóroval na 3:2. Zkušený Claesson ovšem vzápětí ze standardky znovu vyrovnal. Takže rozstřel...

Hned první penaltu napálil specialista Krejčí do břevna, zaváhal i Sörensen, což rozhodlo.

Navzdory vyřazení vyprovodily domácí do šaten ovace diváků, kteří tak ocenili statečný boj s trpkým koncem.

Odvetné utkání 3. předkola fotbalové Ligy mistrů:
Sparta Praha - FC Kodaň 3:3 po prodl. (1:1, 0:1), na pen. 2:4
Branky: 80. Birmančevič, 105. Laci, 107. Olatunji - 105.+3 a 112. Claesson, 1. Larsson. Penalty proměnili: Laci, Kairinen - Diks, Claesson, Boilesen, Bardghji. Neproměnili: Krejčí, A. Sörensen (oba Sparta). Rozhodčí: Gözübüyük - Zeinstra, Balder - Higler (video, všichni Niz.). ŽK: Wiesner, Birmančevič, A. Sörensen, Friis (asistent trenéra) - Falk, Elyounoussi, Achúri. ČK: 88. Friis. Diváci: 18.019. První zápas: 0:0, postoupila Kodaň.
Sparta: Vindahl - A. Sörensen, Panák (46. Vitík), Krejčí - Wiesner (77. Mejdr), Kairinen, Sadílek (89. Laci), Zelený - Birmančevič (94. Pešek), Haraslín (72. Olatunji) - Kuchta (94. Minčev). Trenér: Priske.
Kodaň: Grabara - Jelert, Vavro (55. Boilesen), Diks, C. Sörensen - Elyounoussi (108. Bardghji), Goncalves (85. Clem), Falk (108. Óskarsson), Lerager, Achúri - Larsson (74. Claesson). Trenér: Neestrup.

Reklama