Hlavní obsah

Sparta pod tlakem, večer hraje o 216 milionů. Plzeň loni vydělala přes půl miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sláva a peníze, to je oč tu běží... Fotbalová Sparta si Ligu mistrů zahrála naposledy před osmnácti lety na podzim 2005. Její čekání na další účast ve skupině je téměř nekonečné. Tlak očekávání před odvetou s Kodaní je tak obrovský. Plzeň loni ve skupině neuhrála ani bod, přesto si postupem do Ligy mistrů vydělala přes půl miliardy korun.

Tlak kvůli velkým penězům v Lize mistrů? Stejné jako v lize, i tam jsme vždy pod tlakem, zní ze SpartyVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Přivezli si z Kodaně bezbrankovou remízu. Sparťané večer v odvetě 3. předkola Ligy mistrů nastoupí pod tlakem vědomí, kolik milionů na letenském trávníku leží.

„O tomhle úplně nepřemýšlím, protože by to byla akorát větší zátěž ohledně výkonnosti. Pod tlakem jsem od té doby, co jsem ve Spartě, takže jde jen o to, jaký tlak si připustíte," usměje se kapitán Ladislav Krejčí.

Lákavé pohárové bonusy
Sparta večer hraje o 216 milionů korun (bolestné v případě vyřazení v play off plus jistota základní skupiny Evropské ligy)
Postup do Ligy mistrů375 milionů korun
Postup do Evropské ligy87 milionů korun
Postup do Konferenční ligy70,5 milionu korun
Plzeň si loni za postup do Ligy mistrů, v níž nezískala ani bod, na prémiích od UEFA vydělala 476 milionů korun, celkem s příjmy ze vstupného a podílu z prodeje TV práv přes půl miliardy korun.

„Ne, na penězích nezáleží, je to stejné jako vždycky. I v každém ligovém zápase jsme pod obrovským tlakem, který musíme unést. Pořád jde o velké peníze, i příští rok chceme hrát kvalifikaci o Evropu," přidává se trenér Brian Priske.

„Tlak je třeba unést, myslím, že všichni hráči to umějí. Vědí, že Sparta hraje na nejvyšší úrovni. To je také důvod, proč tolik nepřemýšlíme nad výsledkem, ale nad svým výkonem a každodenní prací, což můžeme ovlivnit. Soustředíme se jen na sebe," ujišťuje dánský kouč.

Hraje se opravdu o hodně, už jen postup do play off Ligy mistrů se vyplatí a Spartě by vynesl přibližně 216 milionů korun, což je přesně částka, o kterou večer na Letné jde. Samozřejmě s lákavou vyhlídkou jejího dalšího navýšení.

Penalty? Speciálně je netrénujeme, je to hlavně věc mentality, říká před odvetou s Kodaní Brian PriskeVideo: Sport.cz

„UEFA je nejlepší sponzor," říkával trenér Pavel Vrba v dobách úspěšné plzeňské éry.

Také Sparta teď hraje nejen o slávu, ale také o zlatý poklad. V případě postupu by jí zbývalo už jen závěrečné předkolo s lepším z dvojice Čenstochová - Aris Limassol (Raków doma vyhrál 2:1).

V případě porážky sparťané v play off Evropské ligy vyzvou poraženého ze souboje Dinamo Záhřeb - AEK Atény. První duel v Aténách byl odložen, dohrávat se bude až v sobotu po zápase v Chorvatsku. Všechny zmíněné týmy včetně Sparty s Kodaní mají jistotu účasti minimálně ve skupině Konferenční ligy.

Reklama