Hlavní obsah

Všechno změnil. Spasitel Mbappé zachránil utrápené PSG

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se pozná elitní hráč? Ten nejvýjimečnější z nejvýjimečnějších? Ve chvíli, kdy to týmu nelepí, sám obrátí vývoj utkání. Přesně tak to učinil Kylian Mbappé, který své Paris Saint-Germain gólem nasměroval k výhře 2:0 nad statečně hrajícím Realem Sociedad, čímž zařídil PSG ideální vstup do osmifinále Ligy mistrů. „Zase předvedl svoji extratřídu,“ smekl před francouzským rychlíkem Jan Koller ve studiu Nova Sport.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Útočník Paris Saint-Germain Kylian Mbappé slaví vítězství nad Realem Sociedad.

Článek

Pařížané, ač byli pasováni do role jasného favorita, se v prvním poločase trápili. Španělský sok zlobil, kapitán Mikel Merino dokonce krásnou ranou zpoza vápna orazítkoval břevno. Pokud by zápas sledoval někdo neznalý fotbalových pořádků, těžko by odhadl, že PSG je papírově o dost silnějším mužstvem.

V 58. minutě ale přišel klíčový moment. Mbappé se nejprve typickou přešlapovačkou uvolnil ke střele, jíž bránící Hamari Traoré srazil na rohový kop.

Dembelého centr od praporku prodloužil Marquinhos právě k Mbappému, který se odpoutal od svých strážců a z bezprostřední blízkosti otevřel skóre utkání. „Když bráníš Mbappého, nesmíš udělat chybu,“ trefně pronesl nynější kouč Mladé Boleslavi David Holoubek.

Francouzské superhvězdě stačilo maličko, aby jí narostla křídla. Stejně jako celé Paříži.

Ve zbytku duelu bylo totiž PSG už daleko lepším celkem. Mbappé obraně soupeře pak ještě několikrát značně zatopil. Sám mohl skórovat ještě jednou, jeho dělovku z dálky ale famózně vytáhl na břevno brankář Alex Remiro. Nakonec se musel spokojit s jednou trefou a cenou pro nejlepšího hráče zápasu.

„Bylo ho plné hřiště, byl vidět u skoro všech akcí,“ všiml si Koller. „Po gólu se markantně ukázala kvalita. Psychika, sebevědomí Sociedadu šlo dolů. PSG začalo jednoznačně dominovat a šlo si pro vítězství,“ doplnil ho Holoubek.

Šikovná individuální akce Bradleyho Barcoly dvacet minut před koncem pak zajistila, že favorit si do březnové odvety poveze dvoubrankový náskok. Což pochopitelně těšilo kouče Luise Enriqueho.

„Kdyby mi o pauze někdo řekl, že vyhrajeme 2:0, dvě hodiny v kuse bych tancoval,“ smál se trenér pařížského velkoklubu. „První půle byla jako noční můra. Nevěřili jsme si, nehráli naši hru. Pak se ale vše změnilo,“ vykládal Enrique.

Ano, změnilo. Díky Mbappému.

Jemuž ale v létě končí smlouva. Jak ho PSG v případě odchodu, o kterém se spekuluje již několik let, nahradí? Těžko soudit. Obzvlášť s ohledem na to, jak zase jednou rozhodl duel ve prospěch svého mužstva. Pokolikáté už…

Reklama