Hlavní obsah

Z penaltového břídila hrdinou. Oblakovi se poprvé povedl rozstřel, trenér nic neviděl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvakrát se vrhnul k pravé tyči, dvakrát vyčapal střelce Interu Milán. Brankář Atlétika Madrid Jan Oblak byl klíčovou postavou penaltové loterie, která do čtvrtfinále fotbalové Ligy mistrů poslala španělský celek. Nečekaně. Až dosud totiž rozhodně nepatřil mezi gólmany, kterým by se rozstřely dařily. „Chytit penaltu není nikdy jednoduché, měl jsem štěstí,“ vykládal Oblak.

Foto: Juan Medina, Reuters

Brankář Atlétika Madrid Jan Oblak likviduje pokutový kop.

Článek

Má pravdu, likvidace pokutových kopů je zatraceně složitá šichta. Což dokazuje jeho bilance z minulosti.

Před středečním osmifinále v  dresu Atlétika čelil dvaadvaceti rozstřelovým penaltám. Chytil jednu, třikrát střelci selhali. Osmnáctkrát inkasoval. Ve finále Ligy mistrů roku 2016 proti Realu Madrid například dostal pět gólů z pěti pokusů a trofej tak získal Bílý balet. Městský rival s Oblakem v brance ostrouhal.

Proti Interu to byl jiný příběh, se šťastným koncem pro slovinského brankáře.

Druhá série? Tygří skok do pravé strany a zneškodnění penalty Alexise Sanchéze. Následující pokus Davyho Klaasena zlikvidoval Oblak téměř identicky.

V páté sérii si balon na puntík postavil kanonýr milánského celku Lautaro Martínez. Musel proměnit. Možná i proto, že Oblak předtím dva pokutové kopy lapil, se snažil nacpat balon co nejpřesněji do horního rohu. Aby na něj nešlo dosáhnout.

Gólman Atlétika se znovu vrhnul doprava, Martínez zvolil opačnou stranu, ale minul. Přestřelil, navíc napálil míč i vedle a v Madridu se slavilo.

„Penalty jsou pokaždé loterie. Já měl kliku a chytil dvě. Zvenčí to vypadá, že je to pro brankáře poměrně jednoduché, ale opak je pravda,“ skromně pravil Oblak.

Nejen on dokázal, že utkání Ligy mistrů mohou být kouzelná. Vždyť podle aktuální formy to vypadalo, že si Inter na Atlétiku smlsne. Lídr italské nejvyšší soutěže před osmifinálovou odvetou od začátku roku vyhrál třináct utkání ze třinácti možných. Mančaft z Madridu naopak zvítězil jen v jednom utkání z pěti.

Na to se ale v nejprestižnější klubové soutěži světa nehraje.

Inter se dostal do vedení zásluhou Federika Dimarka a v součtu s domácím duelem vedl o dva góly. Antoine Griezmann a Memphis Depay ale svými zásahy dostali dvojutkání do prodloužení. Následně rozhodly penalty, v nichž dominoval Oblak.

„Jsem za kluky strašně šťastný. V posledním měsíci se nám moc nedařilo, ale ukázali jsme, že máme na víc,“ culil se slovinský gólman.

Jen škoda, že jeho šéf Diego Simeone famózní zákroky neviděl.

„Na penaltový rozstřel jsem nekoukal, nedělá mi to dobře. Dříve se nám v nich nedařilo. Teď jsme to ale zvládli a jsme mezi osmičkou nejlepších týmů v Evropě. K tomu není potřeba nic dodávat,“ radoval se kouč Atlétika.

Tak snad si postupový rozstřel, který jeho celku zajistil čtvrtfinále, vychutná aspoň na videu. Pro diváka se totiž jednalo o poměrně slušnou podívanou.

Reklama