Hlavní obsah

Jarolím našel žolíka v bundeslize. Vrací se i Dočkal

Praha
Aktualizováno

Exslávista Ondřej Petrák (26) z Norimberku je jediným nováčkem fotbalové reprezentace. Trenér Karel Jarolím zveřejnil nominaci na úvodní duel Ligy národů proti Ukrajině, které národní tým odehraje 6. září v Uherském Hradišti. O čtyři dny později pak mužstvo sehraje přípravný duel s Ruskem v Rostově na Donu. Do reprezentace se po čase vrací také záložník Bořek Dočkal, který působí v zámořské MLS.

Karel Jarolím vysvětluje, proč povolal nováčka Ondřeje Petráka a co si slibuje od Bořka DočkalaVideo: Sport.cz

 
Článek

Sestavení nominace zkomplikovalo zranění tří opor ze základní sestavy. Jarolím se musí obejít bez záložníka Vladimíra Daridy a kapitána obránce Marka Suchého. Téměř jistě pak vypadne i záložník Antoníán Barák, který sice na soupisce figruje, ale poslal do Prahy čerstvou zprávu, že má svalové zranění.

"Přivodil si je na předzápasovém tréninku, proto o víkendu nenastoupil. Včera šel na první vyšetření, tam zjistili rupturu ve svalu. Požádali jsme Udinese o lékařskou zprávu, kterou jsme zatím neobdrželi," říká manažer reprezentace Jaromír Šeterle.

Ze zdravotních důvodů jsou mimo hru i další stoper Jakub Jugas, záložník Jaromír Zmrhal či útočník Václav Kadlec.

Proto přišla řada na legionáře z bundesligy. Ondřej Petrák se v 26 letech poprvé dostal do reprezentačního áčka. "Podílel se na postupu Norimberku do bundesligy a hraje ve velmi slušné formě. Byli jsme se na něj osobně podívat a zápas mu vyšel skvěle. Navíc je výbornou alternativou na více postů sestavy," vysvětluje Karel Jarolím.

Dva návraty téměř po roce

Téměř po roční odmlce se pak do národního mužstva vracejí další středopolař Bořek Dočkal s obráncem Jakubem Brabcem a ještě déle nehrál za reprezentaci Radim Řezník. Kouč ještě doplní tým o dvě jména.

"Dočkal má v Americe zajímavá čísla, pokud jde o asistence i góly. Věříme, že nám pomůže. Také Brabec už s námi něco odehrál a teď si našel klub, v němž pravidelně nastupuje, což pro něj vzhledem k absencím rozhodlo," říká Jarolím.

Nová soutěž Liga národů je rozdělena do čtyř lig a je dodatečnou kvalifikací na mistrovství Evropy 2020. Každá ze čtyř lig bude mít jedno účastnické místo, o které budou bojovat vždy čtyři nejlepší týmy, které si postup nezajistí z běžné kvalifikace. Český celek figuruje v první skupině Ligy B a vedle Ukrajiny má za soupeře ještě bývalého federálního partnera Slovensko.

Nominace na zápasy s Ukrajinou a v Rusku:
JménoKlubStartyBranky
Brankáři
Tomáš VaclíkFC Sevilla200
Tomáš KoubekRennes80
Jiří PavlenkaBrémy60
Obránci
Theodor Gebre SelassieBrémy473
Jakub BrabecRizespor90
Pavel KadeřábekHoffenheim323
Vladimír CoufalSlavia20
Radim ŘezníkPlzeň10
Tomáš KalasBriston City10
Jan BořilSlavia70
Filip NovákTrabzonspor151
Záložníci
Jan KopicPlzeň143
Antonín BarákUdine115
Bořek DočkalPhiladephia356
Tomáš HořavaPlzeň123
Jakub JanktoSampdoria Janov123
Ondřej PetrákNorimberk00
Josef HušbauerSlavia161
Tomáš SoučekSlavia111
Jan SýkoraSlavia81
Útočníci
Michael KrmenčíkPlzeň157
Patrik SchickAS Řím92

Reklama

Související témata: