Hlavní obsah

Česko - Portugalsko 0:4Schick zahodil Ronaldem darovanou penaltu! Reprezentaci hrozí po rekordním výprasku sestup

MinutaMin. Tým Hráč Akce
33. Dalot 0 : 1
45. Fernandes 0 : 2
52. Dalot 0 : 3
82. Jota 0 : 4
Záznam online reportáže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ne, nebyl to pro nejlepší střelce loňského EURO povedený zápas. Cristiano Ronaldo však nakonec na rozdíl od Patrika Schicka může být spokojený. Česká fotbalová reprezentace v pražském Edenu podlehla v utkání elitní divize Ligy národů Portugalsku hladce 0:4. Utrpěla tak nejvyšší domácí porážku v samostatné éře. Hned dva góly jí vstřelil Diogo Dalot, obránce Manchesteru United. Češi prohráli doma poprvé od září 2020 po 11 utkáních, v úterním závěrečném duelu ve Švýcarsku budou odvracet sestup do ligy B. Národní tým klesl na poslední místo skupiny A2 a v St. Gallenu musí zvítězit. Švýcaři senzačně vyhráli ve Španělsku.

Výsledek mluví jasně. Nehráli jsme vůbec dobře, dělali jsme hodně chyb, litují čeští fotbalistéVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Nová sezona, nové dresy. Z kádru české reprezentace vypadli před zápasem ze zdravotních důvodů dva hráči. Křídelníka Jakuba Jankta vyřadilo zranění, pravého beka či záložníka Lukáše Masopusta viróza. Oba dva budou chybět také v úterním duelu ve Švýcarsku. V základní sestavě se naopak překvapivě objevil záložník Alex Král.

Domácí si předsevzali, že proti jasnému favoritovi budou aktivní. Realizace však byla náročná. Navrátilec Schick se brzy dostal k zakončení, ale nepřesnému. Ve 13. minutě měli Češi velké štěstí, že rozhodčí odmávali ofsajd. Brankář Vaclík totiž ve vápně rukama srazil Ronalda a nebýt postavení mimo hru, musela by se kopat penalta... Hvězdný Portugalec krvácel z obličeje, po ošetření a převlečení dresu se do hry vrátil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Portugalec Cristiano Ronaldo v duelu s Českou republikou v Praze.

O chvíli později se na trávníku ocitl také druhý z pětigólových střelců na loňském EURO. Schick se pokusil zakončit ze vzduchu nůžkami a po dopadu na zem mu Neves šlápl na ruku. Zatímco také útočník Leverkusenu mohl pokračovat, zraněný obránce Brabec si řekl o střídání a přenechal místo Kúdelovi. Portugalci ho uvítali tutovkou, v níž ovšem Ronaldo mizerně trefil míč a k zakončení vůbec nedošlo.

Statistika utkání Česko - Portugalsko

Hosté nicméně přišpendlili soupeře před vlastní šestnáctku a dobývali českou defenzivu. Výjimkou byl rychlý brejk, po němž Barák v nadějné pozici hlavičkoval těsně vedle branky. Odveta následovala vzápětí. Pravý obránce Dalot rozjel rychlou akci, na jejímž konci se neobsazený v šestnáctce pasoval na nečekaného zakončovatele a střelou mezi Vaclíkovy nohy otevřel skóre.

Gól posadil favorita na koně, jeho převaha byla čím dál patrnější. V nastavení prvního poločasu se Bruno Fernandes snadno odpoutal od Krále a zblízka přidal druhou branku. Domácím svitla naděje, když rozhodčí po konzultaci s VAR nařídil za Ronaldovu ruku od těla penaltu. Míč si vzal Schick - a přestřelil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaný Patrik Schick po neproměněné penaltě proti Portugalsku.

Brzy po přestávce se k nešťastníkům utkání definitivně přiřadil také brankář Vaclík. Pustil do sítě umístěnou, ale nijak prudkou Dalotovu střelu zdálky.

O osudu zápasu bylo rozhodnuto, atmosféra v Edenu rychle ochladla. Když se po rohu a Ronaldově asistenci trefil také Diogo Jota, posunul skóre na úroveň debaklu...

Portugalsko i potřetí hraje elitní skupinu A, v úvodním ročníku Ligu národů dokonce ovládlo. Před 6 lety vyhrálo mistrovství Evropy - a pro český tým v jeho současném rozpoložení se ukázalo být příliš velkým soustem.

Utkání 5. kola skupiny A2 fotbalové Ligy národů:
Česko - Portugalsko 0:4 (0:2)
Branky: 33. a 52. Dalot, 45.+2 Fernandes, 82. Jota. Rozhodčí: Jovanovič - Stojkovič, Mihajlovič (všichni Srb.) - Dankert (video, Něm.). Bez karet. Diváci: 19.322.
Česko: Vaclík - Zima, Brabec (22. Kúdela), Jemelka - Coufal, Souček (77. Kuchta), Král, Zelený (64. Vlkanova) - Barák (63. Ševčík), Hložek (63. Černý) - Schick. Trenér: Šilhavý.
Portugalsko: Costa - Dalot, Dias, Danilo (83. Mário), Rui - Fernandes (77. Nunes), Neves, Carvalho (77. Palhinha) - B. Silva (67. Horta), Ronaldo, Leao (67. Jota). Trenér: Santos.

Reklama