Hlavní obsah

Slavia nedělá problémy, Sparta se vrací. Šilhavý jde Hapalově hrozbě v ústrety

Praha

Pauza, jaká tady ještě nikdy nebyla. Fotbalová reprezentace se v pondělí schází před startem Ligy národů. Utkání na Slovensku a v Olomouci proti Skotsku pro ni budou první konfrontací od loňského listopadu. Kvůli pandemii se nominace rodila s problémy, celý sraz proběhne v přísném režimu. „Nic není jednoduché, jsme ve zvláštní době. Dlouho jsme se neviděli, těšíme se,“ avizuje trenér Jaroslav Šilhavý.

Foto: FAČR

Trenér Jaroslav Šilhavý se těší na další derby se Slováky.

Článek

První sraz od listopadu, čekání končí.

Přestávka byla hrozně dlouhá. Věřím, že všechno klapne, i když v režimu bez diváků. Utkání se Slovenskem je navíc velké derby. Nominace nedoznala tolika změn. Je tady Hložek, skloňované jméno, který je poprvé v dospělé reprezentaci. Nechali jsme ještě dvě volná místa pro ofenzivní hráče.

Na jakou pozici s Hložkem počítáte?

Řekl si o nominaci svými výkony, proto ji dostal. Jak ukazuje v dresu Sparty, může hrát na krajích útočné fáze, teď nastupuje i na hrotu útoku. Rádi jeho univerzálnost využijeme. Adam bude plnit roli, jaká bude potřeba.

Jak důležitý je pro vás návrat Bořka Dočkala?

Jsem rád, že se z těžkého zranění takhle vylízal. Dlouho ho trápilo. Když začal hrát ve Spartě, mužstvo získalo sebevědomí, začalo se jim dařit. Ukázal svou roli, kterou má i u nás. Předvedl ji při naší premiéře na Slovensku, kde se uvedl jako lídr. Pro nás důležitý hráč.

Bude znovu kapitánem, nebo přichází čas třeba Tomáše Součka, který udělal obrovský progres?

Bořek k nám přišel jako lídr, což dokazuje i teď ve Spartě. Nemyslím si, že bychom měli něco měnit.

Sparta má po čase v nominaci hned tři hráče.

Sparta určitě přinese větší konkurenci, pomůže to také Slavii, Plzni i celé lize. Nominace nikdy nevzniká podle klubové příslušnosti nebo věku, ale vždycky rozhoduje kvalita hráče.

Slavia se chystá na bitvy o Ligu mistrů. Nedělala vám problém, když jí berete šest hráčů a další tři jsou mezi náhradníky?

Mluvil jsem s trenéry, manažer Libor Sionko kontaktoval i vedení klubu. Dopředu jim nastínil naše úmysly. Neřekli nám, abychom jim hráče nebrali, aby neměli takovou zátěž. Byli vstřícní stejně jako Plzeň i Sparta. V komunikaci není žádný problém.

Ligu národů začínáte na Slovensku, které je vám zřejmě souzeno...

První naše utkání u reprezentace bylo na Slovensku hodně příjemné, protože jsme vyhráli (2:1). Druhý zápas v Praze také (1:0), takže jsme se v Lize národů udrželi na druhé pozici. Trenéra Hapala velice dobře známe, slibuje nám, že nás konečně porazí. Ale věřím, že i do třetice uspějeme my.

Podle podobného scénáře?

Nemyslím. Slovensko se bude chtít ukázat, a hlavně doma nás porazit. Jsme pro ně velký rival. Nečeká nás určitě nic jednoduchého, nejspíš ještě důraznější, agresivnější zápas.

Reklama