Hlavní obsah

Adepti pro Vrbu: Které z lvíčat se vydá po stopách Čecha s Barošem?

Praha

Bez medaile, bez olympiády, ale s perspektivou pro A-tým. Česká fotbalová jednadvacítka na domácím ME cíle nenaplnila, skončila ve skupině, zkrachoval i postup na OH v Riu de Janeiro. Směrem k seniorské reprezentaci však mladíci vyslali pozitivní signál.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Záložník Ondřej Petrák (v červeném) ukázal, že si ví rady i ve svízelných situacích.

Článek

Kteří z nich by brzy mohli proniknout do áčka? Trio Pavel Kadeřábek, Václav Kadlec a Ladislav Krejčí už do výběru patří, evropský šampionát objevil další. „Vidím tři čtyři hráče: Kalas, Petrák, Frýdek a moc se mi líbil i Kliment," vyjmenovává Luděk Zelenka, bývalý útočník Slavie a nyní expert České televize.

Ukázali se i další, například obránce Matěj Hybš, záložník Jiří Skalák nebo brankář Tomáš Koubek. Ovšem kromě komety Jana Klimenta jsou ostatní Zelenkou zmiňovaní borci už obouchaní mezinárodním fotbalem z klubové úrovně, kvality potvrzují opakovaně. Kouč Pavel Vrba po nich může sáhnout.

Ve velkého hráče roste Ondřej Petrák. Angažmá v druholigovém Norimberku, za který si v předminulé sezóně připsal 11 bundesligových startů, jej zocelilo, čiší z něj herní pohoda i sebevědomí. Pozici defenzívního záložníka zvládl dokonale, hrál na minimum doteků, což je v této roli klíčové. Přidal i nadstavbu, proti Německu připravil gól. „Petrák může být velkou konkurencí pro Lukáše Váchu a Jaroslava Plašila," říká Zelenka.

Kalas příslibem, Frýdek by padl za tým

Zahraničí svědčí také Tomáši Kalasovi. V Chelsea se zatím neprosadil, nicméně na hostování v Middlesbrough si vydobyl silnou pozici. Jeho dojem z Prahy kazí chyba při brance Němců, u podzimního kvalifikačního finiše by ale neměl chybět.

Zkušenosti z předchozího ročníku Evropské ligy, ve kterém došel s Libercem až do jarního play off, zúročil Martin Frýdek. Krajní záložník, o kterého usiluje Sparta, je schopný za úspěch týmu padnout. Těží z výbušnosti a rychlosti, pokud je třeba, umí dostatečně přitvrdit.

Vydá se některé z Lvíčat po stopách svých předchůdců v čele s Čechem a Barošem?

Reklama