Hlavní obsah

Anglie - Česko 3:1Vítězná série skončila! Lvíčata padla v Anglii

Burnley
Aktualizováno

Dosavadní působivá bilance české fotbalové reprezentace do 21 let, která v kvalifikaci o mistrovství Evropy 2023 vyhrála úvodní čtyři zápasy dokonce bez inkasovaného gólu, skončila v Anglii. Svěřenci trenéra Jana Suchopárka s papírově největším favoritem skupiny prohráli v Burnley 1:3. Rozhodla nevydařená úvodní půlhodina českého celku, po níž prohrával 0:3 po vlastní brance Martina Vitíka a trefách Anthonyho Gordona a Folarina Baloguna. Čestný úspěch hostů vstřelil v závěru první půle z penalty Adam Karabec.

Foto: Molly Darlington, Reuters

Adam Karabec střílí z penalty jediný gól české jednadvacítky v kvalifikačním utkání ME 2023 v Anglii.

Článek

Výběr trenéra Jana Suchopárka zůstal ve skupině G na prvním místě o dva body před Anglií, která odehrála o zápas méně. V úterý se Češi představí ve Slovinsku. Skupinu doplňují Albánie, Kosovo a Andorra. Na závěrečný turnaj přímo postoupí vítězové skupin a nejlepší celek z druhých míst, zbylých osm týmů z druhých příček čeká baráž. Jistou účast mají pořadatelské země Rumunsko a Gruzie.

Anglii se povedl začátek a ve čtvrté minutě se ujala vedení, když Gordonovu střelu z hranice vápna usměrnil stoper Vitík do protipohybu gólmana Kováře.

O sedm minut později přidali domácí další branku. Balogun vystihl Gabrielovu přihrávku, nahrál Gallagherovi, jehož ránu Kovář vyrazil pouze před zakončujícího Gordona.

Foto: Molly Darlington, Reuters

Anglický mladík Conor Gallagher pálí na českou branku.

S Palmerovou střelou zpoza šestnáctky si český brankář v 27. minutě poradil, ale o chvíli později znovu inkasoval. Ramsey sebral Čvančarovi míč a našel Baloguna, který se z vápna nemýlil. Domácí byli při chuti, Baloguna ale při další střele Kováře nepřekonal.

V 39. minutě Karabce při snaze o kličku nedovoleně zastavil Thomas a italský rozhodčí Fabbri odpískal pokutový kop, z něhož sám faulovaný hráč skóroval.

Foto: Molly Darlington, Reuters

Český zadák Michal Fukala zastavuje domácího Coleho Palmera.

Rovněž po změně stran hrozili především Angličané, skóre se však už nezměnilo. Neprosadili se Balogun, Gordon, Palmer ani Ramsey. V závěru mohl vstřelit kontaktní gól střídající Kohút, jenže zamířil vedle.

Foto: Molly Darlington, Reuters

Gólová radost anglické jednadvacítky.

Kvalifikační utkání fotbalistů do 21 let o postup na ME 2023:
Anglie - Česko 3:1 (3:1)
Branky: 5. vlastní Vitík, 11. Gordon, 30. Balogun - 40. Karabec z pen. Rozhodčí: Fabbri - Tegoni, Bresmes. ŽK: Thomas, Aarons - Kaloč, Gabriel, Koubek.
Anglie: Bursik - Aarons, Guehi, Harwood-Bellis, Thomas - Skipp, Ramsey, Gallagher (89. Cresswell) - Gordon, Balogun (77. Gibbs-White), Palmer (73. Gomes). Trenér: Carsley.
Česko: Kovář - Gabriel, Vitík (88. Hranáč), Knapík, Fukala (46. Jurásek) - Kaloč, Žambůrek - Karabec (73. Kohút), Čvančara (34. Červ), Šulc - Sejk (72. Koubek). Trenér: Suchopárek.
Tabulka:
1.Česko540110:312
2.Anglie43108:310
3.Albánie43017:49
4.Slovinsko41123:54
5.Kosovo41032:63
6.Andorra50050:90

Reklama

Související témata: