Hlavní obsah

Brazilci si na Francouze věří, ti jsou opatrnější

BERLÍN

S velkým napětím je očekáváno sobotní večerní čtvrtfinále ve Frankfurtu. Obhájce titulu Brazílie se utká s Francií, která "kanárky" zdolala ve finále světového šampionátu před osmi roky. Pro většinu odborníků jsou jasnými favority Brazilci.

Článek

Finále na Stade France hráli před osmi lety v dresu Brazílie Roberto Carlos, Cafú a Ronaldo. V dresu Francie gólman Barthez, obránce Thuram a záložník Zidane. Na lavičce zůstali tehdy mladíci Henry a Trezeguet.

Před osmi lety Brazílie prohrála i proto, že v noci před finále měl velké zdravotní problémy Ronaldo. Údajně šel na trávník jen proto, že si to vysloveně přál velký sponzor Brazilců, firma  Nike. "Ne, na ten zápas nevzpomínám. Není proč. Tady obhajujeme titul mistrů světa. S Francií to bude jiný zápas. Respektujeme její kvality, ale Brazílie se umí připravit na každého soupeře a porazit ho," řekl Ronaldo.

Bez Zé Roberta

"Musíme hrát lépe, než v předchozích zápasech. Francie má velmi dobrý útok, ale my se také lepšíme podle kvality soupeře," konstatoval Gilberto Silva. Právě o něm se hovoří hodně nahlas, protože je velmi pravděpodobné, že v sobotu nastoupí. Defenzivní záložník Arsenalu asi zaskočí za Zé Roberta, který má ze zápasu s Ghanou poraněné koleno. Problémy má i další pilíř středové řady Kaká, zatímco stoper Lúcio už je v pořádku. Na hrotu útoku se možná v sestavě objeví Robinho místo Adriana.

Kouč Brazilců Carlos Alberto Parreira ví, že jeho svěřence čeká dosud nejtěžší soupeř na turnaji. "Tohle bude fotbalová klasika, velký zápas," prohlásil Parreira. Brazilci od roku 2002 vyhráli na MS zatím jedenáct utkání v řadě, ale s Francouzi mají nelichotivou bilanci. Naposledy nad ním totiž vyhráli v roce 1992. Z posledních čtyř vzájemných duelů vyhrála dva Francie, dvakrát skončil zápas remízou.

Ve francouzském táboře vyvolalo zděšení, když čtvrteční trénink vynechal kvůli blíže nespecifikovaným zdravotním problémům kapitán Zinedine Zidane. Ale podle posledních zpráv by měl být fit. "Doufám, že bude v pořádku. Je to tahoun mužstva. Každý si dovede představit, jak by nám chyběl v tak důležitém utkání," uvedl kouč Francouzů Raymond Domenech.

Henry optimistou

Hráči se sobotní bitvy nemohou dočkat. "Když hrajete fotbal, vaším prvním snem je zahrát si na mistrovství světa. A hned tím dalším nastoupit proti Brazílii," uvedl záložník Patrick Vieira. Obavy však Francouzi nemají. "Kdybyste šli na hřiště se strachem, nemá cenu tam ani lézt. Budeme správně naladěni," doplnil útočník Thierry Henry.

"Brazilci nás určitě respektují, stejně jako my je. Když hrajete proti Brazílii, tak víte, že mají na dresu pět hvězdiček," vysekl soupeři poklonu. "Ale pokud chceme šampionát vyhrát, musíme je porazit," uvedl kanonýr Arsenalu.

Kouč Domenech si uvědomuje, že jeho tým musí zahrát ještě lépe než proti Španělsku. "Svému týmu stoprocentně věřím, dokážeme se přizpůsobit každému."

Zajímavostí je, že se v zápase může objevit hned osm fotbalistů Lyonu. Více zástupců než úřadující pětinásobný francouzský mistr má mezi nejlepší osmičkou na šampionátu jen londýnská Chelsea s dvanácti hráči. Na straně Brazílie se pravděpodobně jen na lavičce objeví Fred, Juninho a Cris, ve francouzském týmu zastupují Lyon brankář Coupet, obránce Abidal, záložník Malouda a útočníci Govou s Wiltordem.

Pravděpodobné sestavy
Brazílie: Dida - Cafú, Lúcio, Juan, Roberto Carlos - Gilberto Silva, Zé Roberto, Kaká, Ronaldinho - Ronaldo, Robinho.
Francie: Barthez - Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal - Ribéry, Vieira, Makelele, Malouda - Zidane - Henry.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.