Hlavní obsah

Čeští fourcrossaři skončili na MS bez medaile

FORT WILLIAM

Bez medaile skončili čeští reprezentanti na mistrovství světa horských kol ve skotském Fort William v parádní české disciplíně fourcrossu. Do finále postoupila jen Jana Horáková, která po pádu skončila čtvrtá, Tomáš Slavík obsadil šesté místo. Ze zlata se radovali Američan Brian Lopes a jeho krajanka Jill Kintnerová.

Článek

Závod přitom rozjeli čeští jezdci výborně. Horáková bezpečně vyhrála kvalifikaci, obhájce zlata z loňského roku Michal Prokop byl druhý o pouhé dvě setiny sekundy za Francouzem Saladinim. Prokop a Tatarkovič byli přímo nasazeni do osmifinále, Slavík a Jakub Hnidák jasně postoupili z prvního kola.

V osmifinále se ale začal naplňovat smolný den českých jezdců. Tatarkovič se Slavíkem sice postoupili, ale Prokop vytrhl na startu nohu z pedálu, a když se potom snažil předjet Němce Fisbacha, upadl. Také Hnidák skončil po smyku na zemi.

Čtvrtfinále po špatném startu bylo konečnou stanicí pro Tatarkoviče, naopak Slavík bezpečně uspěl. Do semifinále odstartoval na druhém místě, ale v jedné ze zatáček nechal příliš prostoru Lopesovi, který jej vytlačil mimo dráhu. Ještě hůře dopadl Francouz Gracia, který si zlomil ruku, pro Australana Gravese znamenala stop prasklá pneumatika.

Ve finále jasně dominoval Lopes, druhý skončil Saladini. Po pádu Švýcara Rindenknechta a Nizozemce Meijera si stačil pro bronz dojet Meijer.

Horáková skončila po pádu čtvrtá

Horáková bezpečně postupovala až do finále, ale v něm naplnila český kalich hořkosti. Odstartovala druhá, ale zezadu do ní narazila Američanka Buhlová. To pomohlo ke zlatu Kintnerové a ke stříbru Nizozemce Beertenové. Česká závodnice sice rychle vstala, ale měla přetočená řidítka, takže pro bronz si dojela Buhlová, zatímco na Horákovou zbylo stejně jako před rokem čtvrté místo.

Tvrdý fourcrossař Prokop byl po nečekaném vyřazení hodně naměkko a téměř nemluvil. "Vytrhl jsem nohu z pedálu, a když jsem se snažil soupeře předjet, tak jsem skočil na něj a po pádu bylo po nadějích," řekl novinářům Prokop.

Dobrou výchozí pozici promarnil Tatarkovič taktickou chybou. "Vybral jsem si nejméně výhodnou dráhu, protože jsem předpokládal, že soupeře předjedu. Meijer mě ale přibrzdil, a když jsem nabral rychlost, tak už bylo pozdě," řekl Tatarkovič.

Horáková: Moje chyba to nebyla, na to se ale nikdo ptát nebude

Poprvé na mistrovství postoupil Tomáš Slavík do malého finále. "Za to jsem šťastný, ale nešťastný jsem z toho, že jsem neudržel druhé místo v semifinále. Zbytečně jsem to tam tlačil, šel jsem do zatáčky vnitřním obloukem a nechal Lopesovi moc prostoru a po strkanici jsem spadl," popsal krizový moment Slavík.

Horáková skončila podruhé za sebou těsně pod stupni vítězů. "Uspokojil mě postup do finále, ale v něm až čtvrté místo mě hodně mrzí. Američanka do mě zezadu najela. Nebyla to moje chyba, ale na to se nikdo ptát nebude," řekla Horáková.

Výsledky:
Muži: 1. Lopes (USA), 2. Saladini (Fr.), 3. Meijer (Niz.), 4. Rindenknecht (Švýc.), 5. Alvarez (Šp.), 6. Slavík, ...9. Tatarkovič, 25. Prokop, 26. Hnidák (všichni ČR).
Ženy: 1. Kintnerová (USA), 2. Beertenová (Niz.), 3. Buhlová (USA), 4. Horáková (ČR).

Reklama