Hlavní obsah

Kempy pro fanoušky nabízejí na MS ubytování i zábavu

DORTMUND

Chystáte se na mistrovství světa a chcete zažít atmosféru velkého svátku naplno? V účastnických městech šampionátu můžete sehnat ubytování přímo ve fanouškovském kempu, kde máte pohromadě přespání i se zábavou. Sice spartanské podmínky, ale za přijatelnou cenu jste v centru dění.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Ubytovací hala ve FanCampu v Dortmundu

Článek
Fotogalerie

Největším FanCampem mistrovství je ten v Dortmundu. Ve vestfálských veletržních halách v přímém sousedství stadiónu může každý den přespat až čtyři tisíce lidí. "Náš kemp je jako jediný přímo u stadiónu a také jen u nás najdete klimatizované prostory," chválí dortmundský areál šéf P.R. oddělení dortmundských trhů Andreas Weber.

Jen na základní skupiny si v areálu zamluvilo ubytování 14 000 lidí, nejvíce v jeden den v Dortmundu spalo 2500 osob. "Nejvíce zamlouvají místa Švédi, Švýcaři, Japonci a fanoušci Trinidadu a Tobaga," přiblížil složení osazenstva Weber. Nápisy ve všech prostorech jsou ve čtyřech jazycích. Mimo domácí němčiny nechybí univerzální angličtina, dále pak francouzština a španělština.

Čtyři místa za cenu tří

Za 40 eur na noc získáte místo v jedné ze dvou obřích ubytovacích hal, kde jsou jednotlivé kóje velikosti přibližně 3x5 metru. V každé jsou dvě jednoduché palandy, při nástupu každý dostane prostěradlo a deku. "V ceně ubytování je ale jízdenka na městskou dopravu a také na vlak. Ta by sama o sobě stála dvacet eur," upozornil Weber. V případě, že si pronajmete jednu celou "místnost" se čtyřmi postelemi, zaplatíte pouze tři. Celý areál má rozlohu 33 tisíc čtverečních metrů.

Češi bydlí radši v kempu
Mezi ubytovanými nechybějí ani Češi, přestože k největším zájemcům nepatří. Většina z nich se podívá je n na zápas a pak přespí jinde. To je i případ Pavla Korbela a Jaroslava Varyše, kteří na utkání domácího výběru vyrazili. "Byli jsme i v Gelsenkirchenu na našich s Američany, tady se podíváme s fanoušky na plátno," uvedli muži z Opavy. Oba bydlí v kempu kousek od stadiónu a týden cestují po Německu. "Máme lístky i na naše s Ghanou, pak se vracíme do Čech."

V areálu jsou sekce pro muže i ženy, ale také speciální oddíl pro rodiny nebo páry. Nechybí sociální zázemí, připomínající trošku větší české koleje. Ve 22:00 je centrálně ztlumené světlo, o půlnoci vše zhasne a svítí jen nouzové osvětlení. Na stavbu jednotlivých sekcí bylo použito pět kilometrů bariér, které se po skončení mistrovství vrátí na původní místo. "Postele máme pronajaté, ty jen vrátíme," dodal zástupce veletrhů.

Z ubytovací sekce se dá přejít do zábavních prostor, do kterých je volný vstup i pro neubytované osoby. V menším zábavním sále je plátno o velikosti 7x10 metrů, na kterém je promítán každý zápas šampionátu. Na stole jsou bílomodře kostkované ubrusy, typické pro Bavorsko. Přestože z Dortmundu je to trošku z ruky. Zábava je hodinu před začátkem zápasu domácích Němců s Polskem v plném proudu. "Máme otevřeno, dokud se lidi v hale baví," řekl o pružné otvírací době Weber.

Speciality z Afriky

Velký sál připomíná tvarem kino, v hledišti i na ploše může být najednou 8 000 fanoušků. A to je pro mistrovství ještě zmenšená kapacita z původních 14 000. V suterénu pod hlavním sálem je Africké centrum, ve kterém se představují účastníci MS z Afriky. "Za 8 eur si můžete dát africkou specialitku, nabízíme kokosové i banánové pivo," přiblížil kulinářské zvláštnosti Weber. A pokud vás neláká zábava, můžete v klidu rozjímat v místní kapli a modlitební místnosti.

Před zápasem Německo - Polsko se ve Vestfálských halách ubytovalo  500 osob. "Domácí Němci jedou po zápase domů a pro polské fanoušky je cena asi příliš vysoká," vysvětlil Andreas Weber. Polští fanoušci po zápase byli smutní, po gólu Olivera Neuvilla v nastavení prohráli 0:1 a již ve čtvrtek můžou být prvním vyřazeným celkem šampionátu.

Reklama