Hlavní obsah

McBride už Čecha překonal, má před ním ale respekt

GELSENKIRCHEN

Útočník Brian McBride bude s největší pravděpodobností největší hrozbou pro českou obranu v pondělním vzájemném utkání. Kanonýr z londýnského Fulhamu dokonale zosobňuje americkou ofenzívní sílu. "Nemám ale moc rád, když se mluví jen o mně. Největší odměnou přece pro každého musí být, když se daří týmu," citovala ČTK hráče, který se v Německu chystá na své třetí MS za sebou.

Článek

Třiatřicetiletý McBride ze sebe ale jen těžko může sejmout nálepku hvězdy týmu a jednoho z nejúspěšnějších hráčů americké historie. Slávu si definitivně zajistil před čtyřmi lety na MS v Japonsku a Koreji.

Jeho dvě branky pomohly Spojeným státům až k senzačnímu postupu do čtvrtfinále, kde McBride a spol. vypadli po vyrovnané bitvě s Německem.

V Německu by se jen velmi nerad loučil už po základní skupině. "Můj základní cíl pro tohle mistrovství? Už jen postup do osmifinále by byl skvělý, protože ve skupině máme tři těžké soupeře. Platí to pro Čechy, Ghanu i Itálii. Jedno je jisté, máme tady hodně silný tým. Možná ten nejlepší v historii," usmíval se milovník hokeje a vášnivý fanoušek Chicaga Blackhawks.

Kuriózní gól Čechovi

"Na mistrovství je krásné to, že se občas přihodí zvláštní věci. Když se někomu hodně věří, někdy to skončí pěkným průšvihem," řekl první Američan v historii, který se střelecky prosadil na dvou MS.

McBride za sebou má povedenou sezónu v Premier League. Ve Fulhamu patří neodmyslitelně do základní sestavy, letos v lize zaznamenal devět branek a jednou překonal i Petra Čecha. McBrideův gól v londýnském derby proti Chelsea byl kuriózní: Čechovi mezi nohama překvapivě propadl lehký centr snášející se téměř od poloviny hřiště a míč skončil přímo před nohama zaskočeného McBridea u opuštěné branky.

"Čecha si ale hodně vážím. Je to skvělý gólman a moc těžko se mu dávají góly. Výborně vykrývá úhly, je excelentní v poziční hře. A také navíc dobře rozehrává," uvedl McBride. Na českém týmu prý obdivuje hlavně ofenzívní sílu. "Hráči jsou na tom velmi dobře individuálně, ale na hřišti si rozumějí celkově výborně. Těžko říci, co by se stalo, kdybychom v pondělí neuspěli. Měli bychom na nápravu ještě dva zápasy, ale takhle nechceme přemýšlet," prohlásil.

Reklama

Související témata: