Hlavní obsah

Alcaráz litoval, že jeho gól přinesl Paraguaycům jen bod

KAPSKÉ MĚSTO

Dal gól mistrům světa a rázem se z něj stal národní hrdina. Paraguayský obránce Antolín Alcaráz má velký podíl na tom, že Jihoameričané uhráli ve svém zahajovacím utkání na fotbalovém mistrovství světa remízu 1:1 s favorizovanými Italy. Jen mu bylo líto, že jeho premiérový gól v národním týmu nepřinesl výhru.

Foto: Mike Hutchings, Reuters

Fotbalisté Paraguaye se radují z branky do sítě Itálie v utkání MS v Jihoafrické republice.

Článek

"Hrát na mistrovství světa je pocit, který ani neumím popsat. A teď si představte, že ještě k tomu dáte gól obhájcům titulu. To ten pocit ještě zdvojnásobí. Fantazie," svěřil Alcaráz novinářům po utkání. "Jen je škoda, že jsme nedokázali v rozhodující moment udržet koncentraci. Výhra by byla lepší, ale ani bod není špatný start," dodal.

Sedmadvacetiletý stoper se v základní sestavě objevil poměrně překvapivě, neboť do té doby odehrál za Paraguay pouze šest zápasů. Trenér Martino však vsadil na jeho zkušenosti s evropských fotbalem, které získal během působení v portugalské Beiře Mar a Bruggách. Dokonce se na chvíli objevil i v italské Fiorentině, tu však záhy opustil poté, co klub kvůli krachu sestoupil. Na šampionát již odjížděl s vědomím, že si od nové sezony vyzkouší anglickou ligu v dresu Wiganu.

Jeho jméno se hodilo novinářům, kteří v titulcích k pondělnímu zápasu psali, že "Italové utekli z Alcarazu" v parafrázi na slavnou věznici Alcatraz.

Buffon měl problémy už během rozcvičky

Také na italské straně měl zápas nečekaného účastníka. Brankář Cagliari Federico Marchetti musel o poločase vystřídat jednoznačnou jedničku týmu Gianluigiho Buffona, kterého trápil problém se sedacím nervem.

"Už ho to zlobilo během rozcvičky na zápas, a tak jsem se připravoval, že by na to mohlo dojít," řekl sedmadvacetiletý Marchetti, který dosud odehrál za Itálii jediný soutěžní zápas v závěru kvalifikace, kdy již bylo jasno o postupu. "I když jsem měl čas se připravit, byl jsem hrozně nervózní. Snažil jsem se udržet koncentraci, ale pořád se mi hlavou honily nejrůznější myšlenky. A pak za mnou přišel Gigi a řekl mi, ať se uklidním, že to bude v pohodě. To mi pomohlo," prozradil Marchetti.

V druhé půli ho Paraguayci příliš neprověřili, ale Marchetti věděl, že musí být neustále ve střehu, protože prý i zdánlivě snadná střela může zásluhou míče Jabulani udělat brankáři velké problémy, o čemž se přesvědčili například gólmani Anglie a Alžírska. "Ten míč je pro brankáře obtížný. Má nezvyklou trajektorii. Musíte být pořád ve střehu a dávat si pozor na jakoukoli změnu směru. Občas je to k zbláznění," řekl Marchetti.

Italové vůbec poprvé v historii šampionátu museli šáhnout ke změně brankáře. Na MS 1994 sice také došlo ke střídání mezi třemi tyčemi, ale to bylo v důsledku vyloučení Gianluky Pagliuky a náhradník Luca Marchegiani přišel do hry místo útočníka Roberta Baggia.

Reklama

Související témata: