Hlavní obsah

Argentina s božským Messim zažila fotbalový pohřeb. Němci ji ve čtvrtfinále neskutečně potupili

KAPSKÉ MĚSTO

Po Brazílii skončil ve čtvrtfinále světového šampionátu další favorizovaný jihoamerický celek. Argentince i s božským Messim v sestavě doslova potupili Němci, kteří je dvěma góly Kloseho a trefami Müllera a Friedricha znectili 4:0. Maradonův tým úplně vyhořel a dostal spravedlivou fotbalovou lekci. V semifinále se Němci utkají s vítězem večerního duelu Španělsko - Paraguay.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Thomas Müller (vpravo) oslavuje úvodní gól Německa ve čtvrtfinále s Argentinou.

Článek

Pro Maradonu šok. Pro argentinskou jedenáctku ještě větší. Čtvrfinále ještě ani pořádně nezačalo a Němci už vedli! Samozřejmě že zásluhou mladíka Müllera, jehož při jarním přátelském duelu v Mnichově božský Diego za sběratele autogramů, který se drze vmísil na tiskovou konferenci. Maradona s ním dokonce odmítl sdílet jednu místnost a vymínil si, že debutant německé reprezentace musí odejít.

Thomas Müller (zády) oslavuje úvodní branku Německa ve čtvrtfinále MS proti Argentině.foto: Reuters/Carlos Barria

I Maradona už věděl...

Po třech minutách šampionátové partie už i Maradona veděl, kdo Müller je a co dovede. Německý objev si totiž chytře naběhl na Schweinsteigerův trestný kop, hlavou balón jen líznul, ale i to stačilo, aby Němci vedli. Gólman Romero stačil balón nohou jen tečovat, v cestě do brány mu však nezabránil.

A Argentincům marně hledajícím recept na promyšlený a velice disciplinovaný fotbal produkovaný Němci mohlo být ještě hůř, kdyby po dvaceti minutách využil Klose šanci z kategorie vyložených. Samozřejmě že u jejího zrodu byl opět Müller, jenž mu předložil parádní přihrávku, jenže Klose pálil nad břevno.

Čekání na na argentinskou odpověď bylo dlouhé a do přestávky marné. Messi sice parádní přihrávkou vyzval Tevéze ke srovnání skóre, jenže Neuer mu skokem pod nohy míč sebral, po šestatřiceti minutách Maradonovi svěřenci gól přece jen dali, ale pro ofsajd hned čtyř hráčů ho sudí samozřejmě neuznal.

Emotivní gesta trenéra Argentiny Diega Maradony během čtvrtfinále s Německem.foto: Reuters/Darren Staples

Nápor přišel až po přestávce

Až po přestávce přišel předpokládaný argentinský nápor. Messi a spol. odložili nervozitu a podrážděnost, jež je provázela v první půli, přitiskli Němce k Neuerově šestnáctce, ale recept na jejich vyztužený obranný blok skvěle dirigovaný Schweinsteigerem, jemuž absence Ballacka vyloženě prospívá, hledali marně.

Di Maria se sice opřel do míče z pořádné dálky, ale bránu minul, dělovku Tevéze zblokoval Mertesacker, Higuaínovi ukopl v 63 min. ve víc než slibné příležitosti míč Lahm. Podstatné ovšem bylo, že Argentinci nedokázali přehrát soupeřovu defenzívu pohybem, rychlostí ani individuálními schopnostmi, navíc jim evidentně ubývaly síly, takže najednou chodili do soubojů pozdě a všude byli druzí.

Potupa během pěti minut

V době, kdy se ofenzíva Jihoameričanů stupňovala, tak zákonitě přišel druhý německý úder. A opět u něho byl Müller, který vybojoval míč, našel Podolskeho, jenž předložil rutinérovi Klosem přihrávku z říše snů. Potupě Maradonova týmu však ještě zdaleka neměl být konec. Za pouhých pět minut si Schweinsteiger jako míčový kouzelník pohrál se soupeřovou obranou, obešel hned tři protihráče a Friedrich argentinskou zkázu dovršil třetím gólem.

Fotbalisté Německa oslavují gól Arneho Friedricha ve čtvrtfinále MS s Argentinou.foto: Reuters/Kai Pfaffenbach

A Klose se minutu před koncem postaral svou druhou brankou nejen o to, že Argentina klesla až na úplné dno a zažila fotbalový pohřeb, ale i sám posílil své naděje, že by se mohl stát nejlepším střelcem v historii světových šampionátů. Po čtvrtfinále má na kontě už čtrnáct branek a jediný gól mu chybí, aby dostihl Brazilce Ronalda.

Německá kancléřka Angela Merkelová bouřlivě povzbuzuje výběr své země ve čtvrtfinále s Argentinou.foto: Reuters/Kai Pfaffenbach

Jihoameričané pasování na největšího uchazeče o Světový pohár odešli ze scény znectěni, zato Němci znovu dokázali, v jaké báječné formě je šampionát zastihl. A to jejich cesta ještě nekončí, neboť v semifinále narazí na vítěze večerního duelu Španělsko - Paraguay.

Je konec, Argentina se s MS rozloučila ve čtvrtfinále. V objetí trenér Diego Maradona a hvězdný Lionel Messi.foto: Reuters/Dylan Martinez

Čtvrtfinále fotbalového mistrovství světa
Argentina - Německo 0:4
Branku: 3. Müller, 68. Klose, 73. Friedrich, 89. Klose. Rozhodčí: Irmatov - Iljasov (oba Uzb.), Kochkorov (Kyrg.).   ŽK: Otamendi, Mascherano - Müller. Diváci: 60 100.  Poločas: 0:1.
Argentina: Romero - Otamendi (70. Pastore), Demichelis, Burdisso, Heinze - M. Rodríguez, Mascherano, Di María (75. Agüero) - Messi, Higuaín, Tévez. Trenér: Maradona.
Německo:  Neuer - Lahm, Mertesacker, Friedrich, Boateng (72. Jansen)- Khedira (78. Kroos), Schweinsteiger - Müller (83. Trochowski), Özil, Podolski - Klose. Trenér: Löw.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.