Hlavní obsah

Čtvrtfinálový příběh Felipeho Mela: Z brazilského hrdiny psancem

Mohl být hrdinou, místo toho si ale na něj zlomení Brazilci po vyřazení v pátečním čtvrtfinále mistrovství světa ukazují jako na viníka nečekané prohry s Nizozemskem. Záložník Felipe Melo nejprve skvostným pasem připravil vedoucí branku "kanárků" pro Robinha, ale druhý poločas ho ještě bude dlouho budit ze spaní.

Foto: Rogan Ward, Reuters

Další klíčový moment brazilského konce - japonský sudí Nišimura vylučuje Felipe Mela (číslo 5) za faul na Robbena (druhý zprava).

Článek

Nejprve si po nedorozumění s brankářem Júliem Cesarem vstřelil vlastní gól, pak před vítěznou brankou Nizozemska neuhlídal Sneijdera. A necelých dvacet minut před koncem se nechal vyloučit, když šlápl na protihráče Robbena.

"Jsem zničený, nemám slov," hlesl po utkání v Port Elizabeth záložník Juventusu Turín, který aby se snad nějaký čas nevracel do rodné země, která po vyřazení truchlí. Vlastní branka byla nešťastná a také špatné krytí Sneijdera se dá omluvit, ale vyloučení v 73. minutě ve chvíli, kdy Brazilci spřádali plány na smazání jednobrankového manka, podle mnohých bylo fotbalovým "zločinem".

"Bylo velmi těžké vidět spoluhráče, jak po utkání pláčou. I můj syn plakal do telefonu, když jsem mu volal domů po zápase," smutnil Felipe Melo. "Musím se omluvit všem brazilským fanouškům. Přijel jsem sem s tím, že pomůžu Brazílii k titulu, ale jsem jenom člověk. Každý může udělat chybu. Ale nejsem přece nějaký zlosyn," řekl.

Trenér Carlos Dunga aby si vyčítal, že uzdraveného záložníka, který vynechal osmifinálový duel s Chile, nasadil do hry. Přitom v desáté minutě si mohl blahopřát, když Felipe Melo báječnou kolmicí vyzval k vedoucí brazilské brance Robinha. Osm minut po poločase se ale nedohodl s gólmanem a vlastní branka nastartovala nizozemský obrat.

Defenzivní středopolař teď doufá, že jeho dnešní zkraty nepoznamenají jeho další kariéru. "Je smutné, co se stalo, ale život nekončí. Musím dělat všechno tak, jak jsem dělal dosud," prohlásil Felipe Melo navzdory tomu, že mu vůbec nevyšla jeho premiérová sezóna v Juventusu, který se propadl až na sedmé místo v tabulce. A Melův loňský nákup za 25 miliónů eur z Fiorentiny se občas označuje za vyhozené peníze.

Brazilští fotbalisté svého zdrceného parťáka po utkání nijak "nemučili" tím, že by se do něj slovně obuli. I brankář Júlio César s ním cítil. "Nemůžeme vinit jednoho hráče. Když společně vyhráváme, musíme spolu i prohrávat," prohlásil brankář Interu Milán.

Reklama

Související témata: