Hlavní obsah

Díky spolehlivé obraně stačí Dánsku k úspěchu pár vstřelených gólů

PRAHA

Atmosféru mistrovství světa zatím okusili jen třikrát, pokaždé však postoupili minimálně do osmifinále. Fotbalisté Dánska jsou typickým turnajovým mužstvem, což dokázali především senzačním ziskem titulu mistrů Evropy v roce 1992. Unikátem pak je trenér Morten Olsen, který sedí na lavičce reprezentace nepřetržitě již deset let. V kvalifikaci jeho tým mnohé překvapil.

Foto: David Gray, Reuters

Christian Poulsen z Juventusu (vpravo) patří k oporám Dánska.

Článek

Portugalci i Švédové na ně byli krátcí, Dánové si vybojovali přímý postup na šampionát do Afriky. A jak ukazuje historie, když už na MS startují, nikdy nebalí kufry hned po základní skupině... Velké očekávání vkládají do mladého kanonýra Nicklase Bendtnera z Arsenalu, na soupisce jsou i mazáci jako Jon Dahl Tomasson z Feyenoordu či záložník Juventusu Martin Jörgensen. Hvězdou má být obránce Daniel Agger z Liverpoolu. „Nemusíme se hned srovnávat s velkými zeměmi, na šampionát však jedeme vítězit,“ slibuje Bendtner.

Hvězdou Dánů je i Morten Olsen, trenér-vytrvalec. Na lavičce seděl již v kvalifikaci MS 2002, v níž „dánský dynamit“ poslal Čechy vstříc osudné baráži s Belgií. Olsen dosáhl mimořádné bilance - stovku mezistátních zápasů překročil nejen jako hráč, ale také jako kouč! Tým pod jeho vedením hraje ofenzivně, počet vstřelených gólů tomu však neodpovídá. Do Afriky ho posunulo 16 tref, nejméně ze všech evropských účastníků MS. Na výhru to přesto většinou stačí, protože dobře organizovaná obrana je spolehlivá. Dánové jsou tradičně houževnatí i kreativní.

DÁNSKO
Program ve skupině E: 14. června Nizozemsko, 19. června Japonsko, 24. června Kamerun
Účast na MS: 3x (1986, 1998, 2002)
Největší úspěchy: čtvrtfinále MS 1998; 1x mistr Evropy
Nejvíc zápasů na MS: Thomas Helveg a Michael Laudrup 9
Nejvíc branek na MS: Jon Dahl Tomasson a Preben Elkjaer Larsen 4
Největší opory: Daniel Agger, Christian Poulsen, Nicklas Bendtner
Trenér: Morten Olsen (14.8.1949)
Barva dresů: červená a bílá
Web: www.dbu.dk
Postavení na žebříčku FIFA: 36. místo

Reklama

Související témata: