Hlavní obsah

Evropským střelcům teď vládne exteplický Džeko Rozparovač

PRAHA

Měli Kollera, teď nemají nic. Česká fotbalová reprezentace zatím nenašla hráče, který by v kvalifikaci MS 2010 dokázal vstřelit víc než jeden gól. Mít tak Edina Džeka, který je se sedmi trefami bombarďákem evropských skupin... Varianta, zda by bosenský útočník nepřijal české občanství, se přitom před lety zvažovala. To ještě kanonýr oblékal žlutomodrý dres Teplic.

Článek

Nechal se v Čechách ještě vyfotit se zkrvaveným nožem v ruce jako Džeko Rozparovač a pak vyrazil dobýt fotbalový svět. Vzhledem k zabijáckému střeleckému instinktu, který vytáhlý útočník z Bosny a Hercegoviny má, to nebyla přezdívka příliš nadnesená. Nemusí to trvat dlouho, a Edinu Džekovi bude ležet fotbalový svět u nohou.

„Pořád jsme v kontaktu a když má Edin chvíli, jezdí se do Teplic podívat. Dotáhne to daleko, má obrovské předpoklady,“ chválí kanonýra Wolfsburgu šéf teplického klubu František Hrdlička.

Také jeho samozřejmě napadlo, jak by se Džeko české reprezentaci hodil. „Jednu dobu to opravdu bylo téma. Vlasta Mareček ho chtěl k sobě do jedenadvacítky, ale sešlo z toho. Byl by to moc velký osobní zásah,“ vzpomíná Hrdlička.

Tabulka střelců evropské kvalifikace MS 2010
7 - Džeko (Bosna), 6 - Smolarek (Polsko), Sonck (Blegie), 5 - Larsen (Dánsko), Villa (Španělsko), Rooney (Anglie), N’Kufo (Švýcarsko), 4 - Šesták (Slovensko), Frei (Švýcarsko), Gekas, Charisteas (Řecko), Podolski (Německo), Misimovič (Bosna), Keane (Irsko).

Sní o AC Milán, chce ho Bayern i Arsenal

Fotbalový Rozparovač oslavil teprve 23. narozeniny, přitom už vládne tabulce střelců kvalifikace. Wolfsburg bude mít co dělat, aby ho udržel. O Džeka se zajímají kluby typu Bayernu Mnichov, Sevilly či Arsenalu. Případný kupec přitom bude muset vysolit mnohem vyšší odstupné než 110 miliónů korun, které za něj předloni inkasovaly Teplice.

„Jsem v kontaktu i s Džekovým manažerem, takže vím, že má stále víc a víc nabídek. Edin to má v hlavě srovnané a pokud zůstane zdravý, zastaví se až v nějakém velkoklubu a bude hvězdou světového fotbalu. To mi věřte,“ předpovídá Hrdlička a dodává, že Džekovým snem vždy byla Itálie, hlavně pak AC Milán.

Na Džekovi si udělali jméno jak současný teplický trenér Jiří Plíšek, který dříve působil v Sarajevu, tak bosenský manažer Irfan Radžepagič. V Džekových stopách teď na Stínadlech kráčejí Mahmutovič, Ljevakovič a Merzič.

„Hodně mě mrzí, že jsme měli v dorostu i Haurdiče. Naši trenéři mládeže ho poslali pryč, takže skončil v Jablonci. A co od jeho manažera vím, tak už se za velmi zajímavé peníze chystá jeho přestup do Wolfsburgu. Tak to ve fotbale chodí, alespoň že nám rostou další,“ líčí Hrdlička.

Reklama

Související témata: