Hlavní obsah

Je jako po ráně palicí, utahují si ze zraněného Pirla

PRAHA

Všichni do italských mistrů světa šijí, nit na nich nenechají suchou. Samotní obhájci titulu pro nejlepší tým planety jsou ale v klidu. Pohodovou náladu nijak dramaticky nenarušil ani zdravotní stav klíčového záložníka Pirla, který se jen pomalu zotavuje ze zranění lýtka a hrozí mu, že zmešká první dva zápasy.

Článek

„Ještě nikdy jsem Andreu neviděl tak smutného jako teď. A přitom on má ve tváři vždy ten svůj kamenný výraz,“ komentoval rozpoložení zkušený italský záložník Gennaro Gattuso, který se s jednatřicetiletým Pirlem dobře zná ze společného působení v AC Milán.

„Hodně se zraněním bojuje. Tráví sedm hodin denně s fyzioterapeutem, osud Itálie mu strašně leží na srdci. Možná i proto mi momentálně jeho výraz připadá, jako by byl praštěný palicí,“ smál se o rok starší Gattuso, který po šampionátu ukončí reprezentační kariéru.

Skeptické hlasy tvrdí, že Pirlo do turnaje vůbec nezasáhne. I proto trenér Marcello Lippi připravuje Ricarda Montoliva z Fiorentiny na převzetí dirigentské taktovky. Hlavně však čelí kritice, že na turnaj v JAR nominoval příliš staré hráče, kteří nemají hlad po úspěchu. „Tihle kluci nejsou zlomení. Mají zkušenosti a charisma,“ hájil Gattusa a spol. zkušený trenér. Je přesvědčený, že Itálie může dosáhnout na pátý titul světových šampiónů.

„Nikdy jsme neměli útok jako Portugalci, Španělé či Brazilci. Ale když uplatníme naši obrannou taktiku, můžeme porazit každého,“ citovala ČTK italského kapitána Fabia Cannavara, jednoho z devíti pamětníků triumfu v Německu 2006, kteří jsou i v současném kádru.

Ještě nevyhráli

Italští fotbalisté však v tomto roce ještě nevyhráli. Rovněž proto čelí obrovské kritice. A abnormální nedůvěře. „Úplně stejně nás fanoušci haněli před šampionátem v Německu. A přivezli jsme zlato,“ prohodil nevzrušeně obránce Gianluca Zambrotta, další z pamětníků minulého triumfu.

Italové vstoupí do turnaje dnes proti Paraguayi. Ta hraje na finálovém turnaji počtvrté v řadě a s drtivou ofenzivní silou v osobách Santa Cruze, Barriose a Cardoza sní o velkém úspěchu.

„Až vám bude nejhůř, pamatujte na své milované a na paraguayského ducha odvahy, jehož příkladem je Salvador Cabaňas. On zosobňuje odvahu, bojovnost a sílu vůle a víry. Vzpomínka na něj vám pomůže čelit nepřízni osudu,“ napsal v dopise fotbalistům paraguayský prezident Fernando Lugo v narážce na osud reprezentanta, který o šampionát přišel, když byl v lednu postřelen, ale i s kulkou v hlavě se uzdravil a už trénuje.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.