Hlavní obsah

Náhradník Reina poradil Casillasovi, kam zahraje Cardozo penaltu

JOHANNESBURG

Fotbalisté Španělska děkovali po postupu do semifinále světového šampionátu přes Paraguay především svému brankáři Ikeru Casillasovi. Kapitán týmu podržel spoluhráče několika skvělými zákroky a za bezbrankového stavu chytil v 59. minutě Óscaru Cardozovi penaltu.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Náhradní brankář Pepe Reina (vlevo) letí obejmout hrdinu zápasu Ikera Casillase.

Článek

Za svůj klíčový zákrok brankář Realu Madrid vděčil především náhradnímu gólmanovi Pepemu Reinovi, který mu před zápasem řekl, kam paraguayský útočník pokutový kop umístí.

Reina využil svých znalostí z uplynulého ročníku Evropské ligy. S Liverpoolem narazil ve čtvrtfinále na Benfiku Lisabon a v prvním duelu mu Cardozo vstřelil dvě branky právě ze značky pokutového kopu. Casillasovi proto poradil, ať proti paraguayskému střelci skočí doleva.

"Pepemu moc děkuji" 

"Vybral jsem si stranu podle toho, co mi Pepe řekl. Před utkáním jsme se o tom bavili a prozradil mi, že Cardozo obvykle střílí tvrdě na stranu po své pravici. Za mým zákrokem tedy stály intuice, štěstí a spoluhráčova pomoc. Pepe je fenomenální, moc mu děkuji," prohlásil Casillas na adresu svého náhradníka.

Reina ovšem přisuzoval hlavní zásluhu Casillasovi. "On byl ten, kdo to chytil. Nevím, zda jsem mu pomohl. Jen jsem se zmínil, protože Cardoza znám ze zápasů Evropské ligy," podotkl Reina.

Plačícího Óscara Cardozu utěšují spoluhráči.foto: ČTK/AP/Daniel Ochoa de Olza

Casillas se stal vůbec prvním gólmanem v historii, který dokázal chytit penaltu v normální hrací době na dvou odlišných světových šampionátech. Poprvé se mu to povedlo před osmi lety v osmifinále proti Irovi Ianu Hartemu a v sobotu to zopakoval.

Po utkání se na něj ze všech stran hrnula pochvalná slova. Spoluhráči i trenér Vicente del Bosque mu děkovali také za skvělý zákrok proti dorážce Roqueho Santa Cruze, jímž v samém závěru udržel těsnou výhru 1:0. "Casillas byl jedinečný. Předvedl dva nádherné zákroky a určitě přispěl k našemu úspěchu," prohlásil Del Bosque.

Pan bezchybný

Podle útočníka Fernanda Torrese byl Casillas nejlepším hráčem utkání. "Není pochyb o tom, že tohle byl jeho den," podotkl kanonýr Liverpoolu. "Jako vždy byl bezchybný. Víme, kolikrát nás zachránil a kolikrát ještě udělá to samé v budoucnu," prohlásil David Villa, který sedm minut před koncem s pomocí obou tyčí šťastně poslal Španělsko do semifinále.

Nejlepší střelec předloňského Eura se pátým gólem na turnaji v Jižní Africe osamostatnil v čele tabulky kanonýrů, individuální primát ovšem řadí až na druhé místo. "Titul krále střelců? To je to nejmenší, co mě trápí. Jsem rád, že dávám tolik gólů, ale hlavně jsem šťastný za to, že vyhrává tým," řekl Villa.

Nešťastník Cardozo opouštěl hřiště v slzách

Zatímco Španělé slavili postup, Paraguayci neskrývali obrovské zklamání. Nešťastník Cardozo opouštěl hřiště v slzách a dlouho po zápase nechtěl uvěřit tomu, že při pokutovém kopu selhal. Utěšit ho nemohl ani fakt, že pár desítek sekund po něm neuspěl na opačné straně z opakované penalty ani Španěl Xabi Alonso.

"Nikdy bych si nepomyslel, že na mistrovství světa nedám penaltu. I když ji může zahodit jakýkoliv hráč, stále tomu nemůžu věřit," soukal ze sebe Cardozo, kterého po závěrečném hvizdu konejšili vlastní spoluhráči i španělský útočník Torres.

Paraguayce mrzela porážka o to víc, že Španělům většinu času herně stačili. "Mohli jsme klidně postoupit do semifinále, ale neproměnili jsme šance. Klíčovou roli sehrál Casillas, bezpochyby rozhodl," tvrdil paraguayský kouč Gerardo Martino.

Zlobil se také na rozhodčí, že neuznali na konci první půle Nelsonu Valdézovi kvůli ofsajdu vedoucí gól. "Měl platit, ale FIFA se zítra omluví a vše bude v pořádku," dodal Martino ironicky.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.