Hlavní obsah

Pečnik: Hrát pravidelně ve Spartě, mohl jsem proti Čechům nastoupit

Slovinský záložník ve službách pražské Sparty Nejc Pečnik trochu lituje, že pravidelně nehraje v letenském dresu, kde je na ročním hostování. Do reprezentace své země by měl totiž blíž. O tom, že by si anažmá vyčítal, nemůže být ale řeč. „Jsem velice šťastný, že jsem ve Spartě, líbí se mi tady. Jen potřebuji dostat šanci, abych mohl ukázat, co ve mně je,“ řekl v rozhovoru pro Sport.cz Pečnik.

Článek

Co očekáváte od vzájemného zápasu Česka proti Slovinsku?

Myslím si, že to bude těžký zápas. Český tým musí zvítězit, pokud chce pomýšlet na postup ze skupiny, Slovinci naopak nemají co ztratit. Můžou přijet nesvázaní povinností bodovat. Pro Česko to bude velmi těžký zápas.

Mohou Slovinci pomýšlet na výhru?

Těžko říct. Favoritem je rozhodně Česko, což je naopak pro Slovince velká výhoda. Můžeme hrát uvolněně a potom máme šanci i vyhrát. Pro náš tým by nebyl špatný ani získaný bod.

Český tým se v kvalifikační skupině krčí u dna tabulky, když ze dvou zápasů ukořistil pouhý bod. Naopak Slovinci ještě neprohráli a spolu s Poláky vedou. Čekal jste, že se bude skupina takto vyvíjet?

Určitě všichni očekávali, že skupinu povedou Češi a na vrch bude mít i Polsko a Slovensko. Slovinsko bylo se San Marinem řazeno mezi outsidery. Naše reprezentace ale svými výkony ukazuje, že může hrát s kýmkoliv. Před sebou máme ještě dva zápasy se San Marinem a pokud by se v Teplicích podařilo neprohrát, byl by to další velký úspěch.

Z čeho vycházejí tak dobré výsledky? V čem jsou Slovinci silní?

Přednost týmu je určitě v kompaktnosti, snaží se hrát jako tým. V mužstvu jsou i individuální kvality. Ať už jde o Novakoviče, jenž je kapitánem v bundesligovém Kolínu, Korena, který hraje pravidelně Premier League, nebo kvalitního obránce Šulera. Je to mladý tým, v němž důležitou roli hrají i zkušení hráči.

Největších úspěchů zažila slovinská reprezentace pod trenérem Srečko Katancem, když dokázala v letech 2000 a 2002 postoupit na mistrovství Evropy, respektive mistrovství světa. Myslíte, že se může historie opakovat?

Doufám, že se tato úspěšná léta mohou opakovat. I tehdejší reprezentace potřebovala čas. Tým spolu hrál pět let, ze začátku neměl velké úspěchy. Potom se ovšem hráči dokázali sehrát a výsledkem toho byly tyto dvě úspěšné kvalifikace.

Ptal se vás někdo z vaší reprezentace na český národní tým?

Tady není nic, čím bych mohl být nápomocný. Český fotbal má obrovské jméno, všichni znají jeho sílu.

Jak daleko máte vy sám do slovinské seniorské reprezentace?

Kdybych pravidelně ve Spartě hrál, určitě bych byl v nynějším reprezentačním výběru. Jsem v širším kádru, mohou se na mě tedy obrátit. Sparta je významný klub. Kdyby se mi do její jedenáctky povedlo propracovat, stoprocentně bych se nyní s týmem připravoval v Teplicích.

Mrzí vás tedy, že jste šel do Sparty?

O tom nemůže být řeč. Jsem velice šťastný, že jsem ve Spartě, líbí se mi tady. Jen potřebuji dostat šanci, abych mohl ukázat, co ve mně je. Sparta byla pro můj další krok ve fotbalové kariéře nejlepší volbou.

Ve Spartě došlo k výměně trenéra, to by pro vás mohla být příležitost, kdy si říct o místo v základní sestavě...

Neměli jsme dobré výsledky, což se promítlo do změny trenéra. Atmosféra není nejlepší. Musíme hrát jednotně jako tým, potom věřím, že úspěchy přijdou. Doufám, že nyní šanci dostanu a že ji dokážu využít.

Reklama

Související témata: