Hlavní obsah

Pracovníci ochranky několik hodin před zápasem Brazilců stávkují

Několik hodin před utkáním mistrovství světa mezi Brazílií a KLDR (20:30) vstoupily do stávky stovky členů ochranky na stadiónu Ellis Park v Johannesburgu. Následovali tak své kolegy z Durbanu, kteří kvůli nízkým mzdám stávkovali v pondělí.

Foto: ČTK/AP

Stadion Free State v Bloemfonteinu

Článek

Jeden z nespokojených ochrankářů agentuře AP řekl, že protestují proti tomu, že jejich mzda od konce května, kdy byli najati, neustále klesá. V současnosti mají pracovat 10 hodin za 190 randů (zhruba 500 korun), přičemž požadují minimálně 500 randů. "Když řeknou ne, tak nebude žádná ochranka," řekl muž, jenž si přál zůstat v anonymitě.

Organizátoři tak nejspíš budou opět muset požádat o pomoc policii, která už v pondělí převzala dohled nad bezpečností na stadionech v Kapském Městě a Durbanu.

Právě v Durbanu dnes opět ochrankáři protestovali poté, co odevzdali své oranžové vesty a dostali mzdu ve výši 205 randů. Na rozdíl od nedělní noci se demonstrace obešla bez problémů. Po zápase Německo - Austrálie proti nim policie zakročila slzným plynem a gumovými projektily, které zranily jednu ženu.

"Je to záležitost mezi zaměstnanci a zaměstnavateli. S tím my nemůžeme nic dělat," řekl mluvčí FIFA Nicolas Maingot. Ochranku na stadionech si totiž najímala soukromá firma.

Pořadatelé naopak zažehnali stávku řidičů autobusů v Johannesburgu, kteří přestali jezdit po pondělním duelu Nizozemska s Dánskem. Na jednání se dohodli se zástupci řidičů, kteří si stěžovali, že nebyli v předstihu upozorněni na prodlouženou pracovní dobu během mistrovství.

Reklama

Související témata: