Hlavní obsah

Severní Irové doma zdolali Polsko a vedou třetí skupinu

BELFAST

Fotbalisté Severního Irska v domácím kvalifikační zápase o mistrovství světa vyhráli 3:2 nad Polskem a ve třetí skupině, do které patří i Česká republika, se dostali na první místo o bod před Slovensko. Výrazně jim k tomu pomohl polský brankář Artur Boruc, který se v sobotu podepsal pod dva inkasované góly.

Článek

Severní Irové měli povedený vstup do zápasu. Po několika závarech se Poláci ještě ubránili, ale v 10. minutě již kapitulovali. Boruc nedosáhl na centr Chrise Brunta a Warren Fenney otevřel skóre střelou do prázdné branky. Hosté poměrně brzy odpověděli, když navrátilec do polské sestavy Ireneusz Jeleň protlačil míč do sítě.

Vyrovnaný stav vydržel jen do začátku druhé půle, než po dvou minutách vrátil domácím vedení obránce Manchesteru United Jonny Evans, který zblízka tečoval rohový kop. Navíc po hodině hry poslal polský kapitán Michal Žewlakow malou domů, se kterou si však brankář Celtiku Glasgow Boruc neporadil a při odkopu mu míč přeskočil nohu přímo do sítě.

Kuriózní vlastní gól hosty definitivně zlomil a na víc než snížení v závěru v podání střídajícího Marka Saganowského se již nezmohli. Poláci utrpěli druhou kvalifikační prohru, která snížila jejich šance na postup.

Zápas provázely výtržnosti fanoušků. Již před utkáním došlo ke konfliktu mezi příznivci a nepokoje se přenesly i na stadión. V průběhu první půle byl asistent rozhodčího zasažen předmětem do hlavy a hlavní sudí na několik minut zápas přerušil.

Francie oživila naději 

V boji o postup z 5. kvalifikační skupiny se drží Bosna a Hercegovina. K překvapivé výhře 4:2 v belgickém Genku ji nasměroval první brankou utkání bývalý teplický útočník Edin Džeko a i když domácí půl hodiny před koncem vyrovnali, rychlé brejky Bosňanů do rozhozené obrany je v závěru trestaly.

Džeko se zároveň na chvíli dotáhl na čelo střelecké tabulky. V kvalifikaci se trefil už popáté, což se povedlo ještě Angličanovi Waynu Rooneymu a Španělovi Davidu Villovi. V závěru zápasu mu ale v přímém souboji vedení vyfoukl svým šestým gólem Belgičan Wesley Sonck, který z penalty zmírnil prohru domácích.

Bosňané však na druhém místě skupiny výrazně zaostávají za vedoucím Španělskem. Úřadující mistři Evropy si doma poradili se semifinalistou evropského šampionátu Tureckem a připsali si jubilejní 20. vítězství po sobě a již 30. utkání bez prohry. O vítězství 1:0 rozhodl po hodině hry stoper Gerard Piqué, který zaznamenal první reprezentační trefu. Výběr trenéra Vincenta Del Bosqueho navíc podesáté z posledních 11 zápasů neinkasoval.

Naděje na postup oživila i Francie, která zvládla důležitý zápas v Litvě a vyhrála 1:0. O jedinou branku zápasu se v 67. minutě postaral Franck Ribéry. Francie sice ztrácí pět bodů na vedoucí Srbsko, které vybojovalo překvapivé vítězství 3:2 na hřišti Rumunska, ale má zápas k dobru.

Těsný souboj o vedení v osmé skupině po dnešku vypadá lépe pro Italy. V Černé Hoře zvítězili 2:0 a využili zaváhání Irů, kteří jen remizovali 1:1 s Bulharskem. O jednu branku mistrů světa se postaral debutující Gianpaulo Pazzini ze Sampdorie Janov, který potvrdil svou ligovou formu, kde dal v posledních osmi zápasech osm gólů.

Jasné vedení v tabulce čtvrté skupiny uhájili fotbalisté Německa, kteří podle očekávání doma přehráli Lichtenštejnsko. Na vítězství 4:0 zadělali již v úvodní desetiminutovce, kdy se prosadili Michael Ballack a Marcel Jansen. Po změně stran svůj raketový nástup zopakovali, když se během prvních pěti minut prosadili Bastian Schweinsteiger a Lukas Podolski.

Němci vedou tabulku o čtyři body a spolu s Bosnou a Hercegovinou jsou nejofenzivnějším týmem kvalifikace, když shodně nastřílely 16 branek v pěti zápasech.

Kvalifikace fotbalového mistrovství světa 2010
Skupina 1
Valletta: Malta - Dánsko 0:3 (0:2)
Branky: 12. a 23. Larsen, 89. Nordstrand. Rozhodčí: Mikulski (Pol.).
Tirana: Albánie - Maďarsko 0:1 (0:1)
Branka: 38. Torghelle. Rozhodčí: Kuipers (Niz.).
Porto: Portugalsko - Švédsko 0:0
Rozhodčí: De Bleeckere (Belg.).
Skupina 2
Ramat Gan: Izrael - Řecko 1:1 (0:1)
Branky: 55. Golan - 42. Gekas. Rozhodčí: Rosetti (It.).
Kišiněv: Moldavsko - Švýcarsko 0:2 (0:1)
Branky: 33. Frei, 90.+2 Fernandes. Rozhodčí: McDonald (Skot.).
Lucemburk: Lucembursko - Lotyšsko 0:4 (0:1)
Branky: 23. Karlsons, 49. Cauna, 71. Višnakovs, 86. Pereplotkins. Rozhodčí: Whitby (Wales).
Skupina 3
Belfast: Severní Irsko - Polsko 3:2 (1:1)
Branky: 10. Feeney, 47. Evans, 61. vlastní Žewlakow - 27. Jeleň, 90.+1 Saganowski. Rozhodčí: Hansson (Švéd.).
Severní Irsko: Taylor - McAuley, Craigan, Hughes, Evans - Johnson, Clingan, McCann, Brunt - Feeney (84. Baird), Healy (90. Little).
Polsko: Boruc - Wasilewski, Dudka, Žewlakow (65. Bosacki), Wawrzyniak - R. Lewandowski, M. Lewandowski, Roger, Bandrowski (60. Błaszczykowski), Krzynówek - Jeleň (71. Saganowski).
Skupina 4
Lipsko: Německo - Lichtenštejnsko 4:0 (2:0)
Branky: 4. Ballack, 9. Jansen, 48. Schweinsteiger, 50. Podolski. Rozhodčí: Iščenko (Ukr.).
Cardiff: Wales - Finsko 0:2 (0:1)
Branky: 43. Johansson, 90.+1 S. Kuqi. Rozhodčí: Iturralde Gonzalez (Šp.).
Moskva: Rusko - Ázerbájdžán 2:0 (1:0)
Branky: 32. Pavljučenko, 71. Zyrjanov. Rozhodčí: Gumienny (Belg.).
Skupina 5
Jerevan: Arménie - Estonsko 2:2 (1:1)
Branky: 32. Henrik Mchitarjan, 88. Kazarjan - 35. Vassiljev, 67. Zenjov. Rozhodčí: Wilmes (Luc.).
Genk: Belgie - Bosna a Hercegovina 2:4 (0:1)
Branky: 65. Dembele, 89. Sonck z pen. - 7. Džeko, 74. Jahič, 80. Bajramovič, 86. Misimovič. Rozhodčí: Ivanov (Rus.).
Madrid: Španělsko - Turecko 1:0 (0:0)
Branka: 60. Piqué. Rozhodčí: Busacca (Švýc.).
Skupina 7
Konstanta: Rumunsko - Srbsko 2:3 (0:2)
Branky: 50. Marica, 74. Stoica - 18. Jovanovič, 44. vlastní Stoica, 59. Ivanovič. Rozhodčí: Trefoloni (It).
Kaunas: Litva - Francie 0:1 (0:0)
Branka: 67. Ribéry. Rozhodčí: Braamhaar (Niz.).
Skupina 8
Larnaka: Kypr - Gruzie 2:1 (1:0)
Branky: 33. Konstantinu, 56. Christofi - 71. Kobiašvili z pen. Rozhodčí: Fautrel (Fr.).
Dublin: Irsko - Bulharsko 1:1 (1:0)
Branky: 1. Dunne - 74. vlastní Kilbane. Rozhodčí: Bebek (Chorv.).
Podgorica: Černá Hora - Itálie 0:2 (0:1)
Branky: 11. Pirlo z pen., 74. Pazzini. Rozhodčí: Atkinson (Angl.).

Reklama

Související témata: