Hlavní obsah

Spojené státy si přejí zopakovat loňskou africkou generálku

PRAHA

S mírnou českou pomocí, kterou představuje asistent trenéra Luboš Kubík, se na mistrovství světa chystají fotbalisté Spojených států. V přípravě sice na domácí půdě podlehli české reprezentaci, to však šetřili všechny své opory. Tým kouče Boba Bredlyeho by mohl patřit k černým koňům šampionátu. Před osmi lety Američané došli do čtvrtfinále, kde je trochu sporně vyřadili Němci.

Foto: ČTK/AP

Landon Donovan (číslo 10) je největší hvězdou amerického týmu.

Článek

Kéž by se opakovala loňská generálka, přejí si fotbalisté Spojených států. Na Konfederačním poháru v Jihoafrické republice totiž postoupili až do finále proti Brazílii. O senzaci se přitom postarali především v semifinále, kde porazili Španělsko a ukončili tak jeho rekordní sérii bez porážky. „Jde o to, aby se všichni hráči uzdravili a tým si sedl. Kvalitu určitě má,“ říká asistent Luboš Kubík, jehož hlavním úkolem je sledování příštích soupeřů.

Američané mohou nabídnout hvězdy, jakými jsou Landon Donovan, Tim Howard či Clint Dempsey. Jejich živý atletický fotbal bude pro každého protivníka nepříjemný. „Pokud podáme svůj nejlepší výkon, jakého jsme schopní, můžeme na šampionátu porazit kohokoliv. Klidně bychom to mohli ukázat hned na úvod skupiny v utkání s Anglií,“ neskrývá velké ambice Donovan, který na jaře hostoval v Evertonu. Devízou mužstva je sehranost, na MS od roku 1990 ani jednou nechybělo.

USA
Program ve skupině C: 12. června Anglie, 18. června Slovinsko, 23. června Alžírsko.
Účast na MS: 8x (1930, 1934, 1950, 1990, 1994, 1998, 2002, 2006)
Největší úspěchy: semifinále na MS 1930; 4x vítěz Zlatého poháru
Nejvíc zápasů na MS: Cobi Jones a Earnie Stewart 11
Nejvíc branek na MS: Bert Patenaude 4
Největší opory: Tim Howard, Clint Dempsey, Landon Donovan
Trenér: Bob Bradley (3.3.1958)
Barva dresů: bílá
Web: http://www.ussoccer.com/
Postavení na žebříčku FIFA: 14. místo

Reklama

Související témata: