Hlavní obsah

V nebi máme také své šampióny, připomněli světu Iniesta a Ramos

JOHANNESBURG

To gesto obletělo celý svět. Ramosovo, ale Iniestovo hlavně, protože on vstřelil ve finále vítězný gól, strhl ze sebe dres a v bílém triku běžel vstříc objektivům televizních kamer i fotoaparátů. „Dani Jargue je vždy s námi,“ mohli si přečíst lidé na celé zeměkouli uprostřed nedělní noci dojemné poselství španělského hrdiny. A pak třeba i postřehnout, že také Sergio Ramos vysvlékl dres a zůstal jen v tričku s podobiznou Antonia Puerty. Další velké španělské naděje, jež odešla do fotbalového nebe.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Španěl Andres Iniesta na svého přítele nezapomněl. Po finálové trefě vzkázal celému světu: Dani Jarque je stále s námi.

Článek

Mysleli na ně po celý šampionát. Ve finále ještě víc. Na Dani Jarqueho, na Antonia Puertu rovněž. Dvě velké naděje fotbalového Španělska spojil stejný osud.

Dani Jargue, čerstvý kapitán barcelonského Espaňolu, ale i finalista bývalého Poháru UEFA, zemřel loni 8. srpna poté, co na hotelovém pokoji v Itálii během soustředění svého týmu ztratil vědomí. Bylo mu pouhých šestadvacet a měl před sebou velkou kariéru. I reprezentační!

Antonio Puerta, dvojnásobný vítěz Poháru UEFA, který měl za sebou právě debut v reprezentačním dresu v kvalifikačním duelu Španělska se Švédskem, ho předběhl o dva roky. V utkání své FC Sevilly s Getafe zkolaboval přímo na hřišti a tři dny poté  28. srpna 2007 v nemocnici zemřel. Bylo mu pouhých dvaadvacet.

„Jsme mistry světa, ale i v nebi máme několik svých šampionů,“ připomínali Ramos a Iniesta spoluhráčům, když se po vítězné finálové trefě objímali a pak líbali vysněný Světový pohár.

„Chtěl jsem, aby Dani byl ve finále se mnou. Byla to ta nejlepší možnost, jak mu vzdát hold,“ svěřoval se Andrés Iniesta, jenž finálovou partii s Nizozemskem rozhodl. „Ten gól patří jemu. Mému příteli. A také mé rodině a všem lidem ve Španělsku, kteří by nikdy neměli na Daniho zapomenout. A nikdy by neměli zapomenout ani na úspěch, kterého jsme dosáhli. Španělsko, užij si ho,“ vzkázal Iniesta domů.

„Španělsko by mělo být velmi hrdé nejen na každého, kdo v tomto týmu byl a na způsob, jakým o Světový pohár bojoval, ale i na ty, kteří s námi být nemohli. Neexistují slova, abych popsal, jak jsme i kvůli nim šťastní, že jsme šampionát vyhráli,“ připojoval se k Iniestovi čtyřiadvacetiletý obránce madridského Realu Sergio Ramos, který s Puertou v Seville vyrůstal a do roku 2005 s ním v jednom dresu hrál.

Ani on na svého kamaráda ve finále nezapomněl...

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.