Hlavní obsah

VIDEO: Borucova fatální minela může pomoci Čechům

PRAHA

Polský fotbalový brankář Artur Boruc předvedl v sobotním kvalifikačním utkání na hřišti Severního Irska minelu, která může stát jeho tým postup na mistrovství světa v Jihoafrické republice. Gól v 61. minutě totiž znamenal vítěznou branku. Severní Irsko zvítězilo 3:2 a vyhouplo se na první místo třetí kvalifikační skupiny, do níž patří i Česká republika. Boruc své zaváhání odnesl dočasným opuštěním týmu.

Článek

Před zápasem měli oba soupeři na svém kontě shodně sedm bodů a v zamotané třetí skupině, v níž válčí také výběr Petra Rady, se bojuje o každý bod. V 61. minutě vedou domácí Severní Irové nad favorizovaným Polskem 2:1. Polský kapitán Michal Žewlakow posílá malou domů svému brankáři Borucovi. Ten, ačkoliv má dostatek času, zvolí místo zastavení míče přímý odkop. Balón však skočí na drnu, mine rozmáchnutou nohu polského brankáře, a skončí v brance.

Gólmana Boruce může gól mrzet o to víc, že úvodní branka zápasu v 10. minutě padá taktéž na jeho hlavu. Brankář totiž nedosáhl na centr Chrise Brunta a Warren Fenney skóroval do prázdné branky. Třetí gól po fatální chybě devětadvacetiletého gólmana definitivně zlomil odpor Poláků, kteří ještě stačili snížit po brance Saganowského, na víc se však nezmohli.

Po překvapivé prohře se v Polsku začalo nahlas mluvit o krizi. A spílalo se zejména právě Borucovi. V podzimním kvalifikačním zápase se Slovenskem si totiž nechal spadnout balón na nohu a poté inkasoval a svou „formu“ demonstroval v sobotním utkání. „Nechápu, co se mu to přihodilo. Tomu klukovi je 29, odehrál mnoho zápasů v reprezentaci, další v Lize mistrů, v lize proti Glasgow Rangers, kde je mnohem větší tlak,“ kroutil hlavou kouč Polska Leo Beenhakker, který v pondělí vyřadil polského gólmana z nominace na zápas se San Marinem.

V Polsku proto panují podobné poměry jako v České republice. V konečném hodnocení tak nakonec podle Radových slov může mít bod ze Slovinska velkou váhu. Nezasloužili se o to však čeští fotbalisté, nýbrž Poláci. A kdo ví, zda právě Borucova chyba nebude rozhodovat o postupu na světový šampionát...

Reklama

Související témata: