Hlavní obsah

VIDEO: Gólmana, co potřebuje pampersky, už v Praze nepostavíme, vzkázali Poláci

PRAHA

Nizozemského kouče Leo Beenhakkera Poláci svrhli a teď chystají v reprezentaci revoluci, aby závěr fotbalové kvalifikace o Afriku dohráli pod vedením nového trenéra Stefana Majevského alespoň trochu důstojně. „Začneme u brankářů. V polské bráně už nebude stát gólman, který před každým zápasem potřebuje pampersky,“ nechal se slyšet Józef Mlynarczyk, jenž se má stát v Majevského realizačním týmu trenérem brankářů.

Článek

S gólmany měla polská fotbalová reprezentace v probíhající kvalifikaci o světový šampionát v Jižní Africe potíž. Nizozemec Beenhakker sice sázel na Artura Boruce, ale ten národní mužstvo ani v jednom ze zápasů nepodržel. O jeho problémech se životosprávou a disciplinou nemluvě.

Nejprve se „zaskvěl“ na Slovensku, kde si nechal spadnout míč na nohu a Slováci lacino skórovali, poté vyrobil fatální minelu v Severním Irsku, kde nejprve minul přihrávku Brunta, z čehož se zrodil první inkasovaný gól, a pak se k dovršení všeho ukopl při malé domů kapitána Žewlakova a dostal rozhodující třetí branku.

Boruc se možná nedočká ani nominace

„Nevím, zda ho na říjnové kvalifikační zápasy s Českou republikou a Slovenskem vůbec nominuji. Ještě jsem se nerozhodl,“ nechal se slyšet nový trenér polské fotbalové družiny Majewski. V Polsku se ale soudí, že rozhodující slovo bude mít jeho asistent Józef Mlynarczyk, bývalý vynikající gólman, který před sedmadvaceti lety pomohl Polákům k bronzovým medailím na mistrovství světa a jenž by měl mít v otázce brankářů rozhodující slovo.

A Mlynarczyk se nikdy netajil svým kritickým pohledem na legionáře ve službách Celticu Glasgow, devětadvacetiletého Artura Boruce. „Nechť se laskavě mezi tyče necpe brankář, jemuž je třeba dávat před každým utkáním pampersky,“ naráží na chyby, jichž se nervózní Boruc v předchozích kvalifikačních zápasech dopustil. Jeho náhradník Lukasz Fabianski na tom nebyl o nic lépe.

Proto je dost dobře možné, že v roli polské brankářské jedničky přijede k říjnovému utkání do Prahy (10.10.) šestatřicetiletý veterán Jerzy Dudek. Ten sice v Realu Madrid vysedává jen na lavičce náhradníků a i v polské reprezentaci už před časem skončil, nedávno se ale nechal slyšet, že by národnímu mužstvu své země v případě nouze ještě rád pomohl.

Mlynarczykovi se ovšem nabízí i Borucův klubový kolega Zaluska, Kowalewski z Iraklisu Soluň a Kuszczak z Manchesteru United, gólmani, jež Beenhakker vytrvale přehlížel.

Reklama

Související témata: