Hlavní obsah

VIDEO: Suárez se zapsal do dějin. Ne góly, ale „boží“ rukou…

JOHANNESBURG

Jeho profesí je střílení gólů. A dost často také filmování faulů. Do fotbalových dějin Uruguaye se však Luis Suárez zapsal něčím úplně jiným. Volejbalovým zákrokem, kterým v poslední minutě prodloužení čtvrtfinále mistrovství světa s Ghanou zabránil na brankové čáře vítězné trefě soupeře. A protože na penalty Uruguayci vyhráli, je vyloučený útočník národním hrdinou…

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Luis Suarez z Urugaye (vpravo) zabraňuje volejbalovým způsobem hráčům Ghany ve vstřelení gólu.

Článek

Slávisté na něj dlouho nezapomenou. V prosinci 2008 vedli Pražané v utkání Poháru UEFA v Amsterdamu nad Ajaxem 2:1. Rtuťovitý útočník Luis Suárez tak dlouho ve vápně teatrálně padal, až mu sudí jeden komediantský výstup zbaštil, nařídil penaltu a jejím proměněním v 90. minutě sám obral Slavii o vítězství.

Kontroverzním hrdinou už Suárez navždy zůstane. „Boží“ rukou zachránil uruguayský tým za cenu vyloučení a penalty, kterou Gyan neproměnil. Ghaňané tvrdí, že místo penalty měl být uznán jejich vítězný gól, ale marně.

„Bylo to cenné vyloučení, v ten moment jsem neměl na výběr. Jednal jsem chladnokrevně. Myslím, že jsem předvedl nejlepší zákrok světového šampionátu,“ libuje si útočník Ajaxu. O srovnání s Maradonovou „boží“ rukou však nechce slyšet. „Ne, byla to Suárezova ruka,“ říká pyšně.

Uruguay se do semifinále mistrovství světa dostala v Jihoafrické republice po 40 letech. A uruguayská média si moc dobře uvědomují, že to bylo především díky „volejbalovému“ spasiteli.

„Dlouhý život s rukou Luise Suáreze,“ hlásal na svých stránkách El Pais a dodal: „Suárez se dostane do historických knih tím nejneočekávanějším způsobem - nikoli krásným gólem nebo perfektně odehraným zápasem, ale zákrokem, za který si zasloužil červenou kartu…“

Vyloučený hráč zkrátka není hříšníkem, ale hlavním hrdinou. „Nemohli jste si přát větší drama. Boží ruka Suáreze,“ napsal deník La Republica. Noviny Ultima Noticias, které utkání a oslavám věnovaly několik stran, přiznaly, že „tolik zázraků dohromady se nemůže odehrát. A přece se tak stalo“.

Suárez nakonec vyfasoval za červenou kartu stop jen na jeden zápas. Přijde tak o semifinále s Nizozemskem a poslední utkání o umístění stihne. Buď o třetí místo, nebo finále…

Reklama

Související témata: