Hlavní obsah

Bílek na pokračování kvalifikace povolal ke svým vyvoleným i Kušníra a Morávka

Praha
Aktualizováno

Svým vyvoleným bezmezně důvěřuje, takže v nominaci na klíčové pokračování kvalifikace o postup na světový šampionát 2014 v Brazílii neměl ke změnám důvod. Před zářijovou konfrontací s Arménií a Itálií tudíž sáhl reprezentační trenér Michal Bílek vlastně jen ke kosmetickým úpravám svého kádru. A to byl ještě k některým donucen, neboť kupříkladu Hübschman si stále léčí zánět rohovky a zatím netrénuje. I proto ho kouč národního týmu musel ke své lítosti v nominaci oželet.

Foto: www.slovanliberec.cz

Ondřej Kušnír má zatím na kontě čtyři reprezentační starty, nyní se do národního týmu vrací.

Článek

Už po srpnové generálce v Maďarsku, kde reprezentace po víc než solidním výkonu uhrála remízu, avizoval trenér Michal Bílek, že pro kvalifikační duely s Arménií (6. září v Praze) a s Itálií (10. září v Turíně) žádné velké změny v nominaci nechystá.

Slovo dodržel, osmnáctičlenný kádr z Budapešti pochopitelně rozšířil o Petra Čecha a Tomáše Rosického, tedy dva legionáře, které pro přípravu v Maďarsku omluvil. Teď je samozřejmě vítá s otevřenou náručí.

"Pochopitelně, vždyť Čech je naším klíčovým hráčem, stejně jako Rosický, jenž začal novou sezónu v Arsenalu ve vynikající formě," kvitoval návrat nejzkušenějších reprezentantů Bílek, který navíc do svého kádru zařadil dvě staronové tváře - libereckého obránce Ondřeje Kušníra a legionáře z bundesligového Augsburgu Jana Morávka.

O nominaci si oba říkali už na jaře

„Kušnír hrál ve velmi dobré formě už v závěru jara, teď v ní pokračuje jak v lize, tak na evropské pohárové scéně. Na kraj obrany máme sice k dispozici Gebre Selassieho, jenž hraje bundesligu, ale potřebovali jsme toto místo zdvojit," vysvětloval tah Michal Bílek.

Stejné argumenty ho vedly i k povolání Morávka... „Přesně typ hráče, kterého do mužstva potřebujeme. V Augsburgu pravidelně nastupuje, měl dobrou formu na jaře a má ji i nyní, takže jsme ho do reprezentace zase pozvali. Zvláště, když z nominace vypadl Hübschman, který si pořád ještě léčí zánět rohovky a navíc pro první zápas s Arménií nemůžeme počítat s Daridou, jenž má stop pro žluté karty."

Trenér je v klidu, Vydra se neozval

Ze stejného důvodu chybí v Bílkově výběru i plzeňský Daniel Kolář. Ten už je sice nachystán ve slovinském Mariboru, aby případně zasáhl do odvety play off Ligy mistrů mezi domácím celkem a českým mistrem, jenže nějakou dobu byl pro zranění přece jen mimo hru.

„Neznamená to ovšem, že by z reprezentace vypadl. Jakmile bude fit, zase se do ní vrátí," potvrdil Bílek, že s Kolářem pochopitelně dál počítá.

Stejně tak předpokládá, že avizované zranění Matěje Vydry není tak vážné, aby na kvalifikaci s Arménií a Itálií nebyl k dispozici.

„Ještě jsem s ním sice nemluvil, ale máme takový zvyk, že jakmile jde o zranění vážné, hráč se okamžitě ozve. A Vydra z Anglie nevolal," zachovával klid trenér.

I Kadlecové nechávají Bílka v klidu

Ani nové angažmá obou Kadleců - Michalovo u Bosporu a Václavovo v bundeslize - v něm obavy nevyvolává.

"Viděl jsem Michalovy zápasy v dresu Fenerbahce. Není pro něho samo sebou jednoduché vyrovnat se s novým angažmá. Musí si zvyknout, ale v reprezentaci odváděl vždy maximum. Navíc s ním v národním týmu počítám na místo stopera," glosoval dosavadní účinkování Michala Kadlece v Turecku.

I sparťanského Václava Kadlece v jeho prvním zápase po přestupu do německého Frankfurtu Bílek sledoval. "Není pro něho jednoduché naskočit v rozjeté soutěži do mužstva, jemuž se navíc v úvodu bundesligy nedařilo. Svou roli ale zvládl při premiéře velice dobře."

Nominace české fotbalové reprezentace na kvalifikační utkání o postup na mistrovství světa 2014 s Arménií (6. září v Praze) a Itálií (10. září v Turíně):
První číslo uvádí počet startů, druhé počet vstřelených gólů
Brankáři
Petr ČechChelsea1010
Jaroslav DrobnýHamburk70
Tomáš VaclíkSparta10
Obránci
Tomáš SivokBesiktas413
Michal KadlecFenerbahce488
Theodor Gebre SelassieBrémy241
Marek SuchýSpartak Moskva120
David LimberskýPlzeň210
Václav ProcházkaPlzeň10
Ondřej KušnírLiberec40
Záložníci
Tomáš RosickýArsenal9120
Jaroslav PlašilBordeaux856
Petr JiráčekHamburk223
Vladimír DaridaPlzeň140
Josef HušbauerSparta30
Jan MorávekAugsburg30
Ondřej VaněkJablonec10
Tomáš HořavaPlzeň20
Útočníci
Václav KadlecFrankfurt41
Matěj VydraWest Bromwich82
Libor KozákLazio Řím41
David LafataSparta276
Michael RabušicLiberec10

Reklama

Související témata: