Hlavní obsah

Nesportovní soupeř, tvrdí o Chile po prohře Australané a litují přehnaného respektu

Cuiaba
Aktualizováno

Nezkušenost a z ní pramenící přílišný respekt k soupeři. To byly podle tahounů Austrálie největší důvody porážky v úvodním zápase na mistrovství světa proti Chile. Jihoameričané se proti zakřiknutému protivníkovi dostali do rychlého dvoubrankového vedení a přes zlepšenou hru Australanů nakonec dokráčeli v rámci skupiny B k očekávanému vítězství 3:1. Pomoci jim k tomu měly i nesportovní praktiky.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Zkušený Australan Tim Cahill (vpravo) v ostré výměně názorů s Chilanem Garym Medelem během utkání skupiny B na MS.

Článek
Fotogalerie

„Většina kluků včetně mě je na prvním mistrovství světa. Než jsme se rozkoukali, prohrávali jsme o dvě branky. Měli jsme ze soupeře příliš velký respekt," připustil australský kapitán Mile Jedinak v rozhovoru pro webové stránky fifa.com. „Těch prvních 20 minut nás stálo alespoň bod. Pak už jsme byli lepší a na hřišti jsme dominovali. Proto jsme zklamaní," dodal záložník, který v Anglii hájí klubové barvy Crystal Palace.

Australané prohrávali, když se trefili barcelonský Alexis Sánchez a Jorge Valdivia, ještě do poločasu ale vykřesala naději pro Klokany největší hvězda týmu Tim Cahill. Ofenzivní záložník New York Red Bulls se prosadil svým typickým způsobem - ač nevysokého vzrůstu, přesto zavěsil hlavou.

„Tim byl neskutečný. Zejména ve vzduchu je stále světová třída," chválil Cahilla trenér Austrálie Ange Postecoglou. „Na turnaji není nikdo, kdo by se mu mohl rovnat ve vzdušných soubojích jeden na jednoho. Jediný způsob, jak ho mohli zastavit, bylo držení za dres," dodal.

Sám Cahill trefu na MS příliš neoslavoval, nezkušeným spoluhráčům ale spílat nehodlal. A tak se jeho zloba obrátila proti nepříznivým sudičkám. „V úvodu jsme měli ze soupeře příliš respektu. Ale nevzdali jsme se a postupně jsme se zlepšili. To je před dalšími zápasy pozitivní. Věděli jsme, že bychom z tohohle zápasu měli něco uhrát. Ukázali jsme, že jsme silným týmem, ale prostě jsme měli smůlu," lamentoval velezkušený borec, který na sebe upoutal pozornost především během svého působení v Premier League v barvách méně slavného liverpoolského klubu Evertonu.

Zdržovali, kouskovali hru, tahali za dresy...

Nit suchou nenechal Cahill ani na soupeři, který podle něj akademii sportovního chování v Chile asi jen tak neotevře. Právě na nečestné praktiky Chilanů si po zápase Australané hodně stěžovali.

„Dělali všechno pro to, aby zdržovali. Kouskovali hru, tahali za dresy. Jejich levý bek Mena mi dal loktem a kopnul do mě a já za to ještě dostal žlutou kartu. Tak jsem mu řekl, že je podvodník a on na to, tak jsem podvodník, no a co?" popisoval Cahill. „Alespoň je to pro náš mladý tým lekce do budoucna," dodal nakonec smířlivě.

„Obrovské vedro bylo pro oba týmy velkou zátěží. Začali jsme skvěle, ale poté, co jsme inkasovali snižující gól na 2:1, jsme se nedokázali dostat zpět k naší hře. Ale vyhráli jsme, to je nejdůležitější věc. Naše výchozí pozice se však nezměnila, musíme uspět i v dalších zápasech," radoval se naopak pochopitelně kouč Chilanů Jorge Sampaoli.

Postoupí fotbalisté Chile do osmifinále MS?
Ano
54,1 %
Ne
45,9 %
Celkem hlasovalo 9468 čtenářů.

Reklama

Související témata: