Hlavní obsah

Trumf v rozstřelu! Argentinský gólman Romero sáhl po taháku do trenýrek a měl jasno

Sao Paulo/Praha

Mrknul na střelce, sáhl do trenýrek a měl jasno. Soupeře při penaltách v semifinále MS argentinský brankář Sergio Romero doslova přečetl. A vychytal. Televizní záběry odhalily, jak gólman před první nizozemskou penaltou v podání Rona Vlaara nenápadně čte poznámky, které posléze ukryl zase do oblečení.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Argentinský brankář Sergio Romero dal po úspěchu v penaltovém rozstřelu průchod emocím.

Článek

Vlaara vyřešil a papírky mu zjevně pomohly i později. Nepochodil proti němu ani zkušený matador Wesley Sneijder ve třetí sérii. Jen Arjen Robben a Dirk Kuijt oklamali strážce argentinské branky, který před tím v normální hrací době už potřetí za sebou neinkasoval, což ovšem při propracovaném defenzivním herním stylu Argentiny pro mnohé nemuselo být zase až tak ohromujícím faktem.

Mnohými byl dokonce brankář Sampdorie, z níž v minulé sezóně hostoval coby nepříliš vytěžovaný náhradník v Monaku, brán jako jasná argentinská slabina. Ale když šlo do tuhého, podržel fantasticky.

Shodou okolnosti proti kouči, který byl jeho spasitelem a rádcem v první sezóně v Evropě. Právě Louis van Gaal, nyní trenér Nizozemců, vedl Romera v Alkmaaru v letech 2007 až 2009.

Van Gaalovi je vděčný

"Jsem mu nadosmrti vděčný," připomínal po zvládnutém semifinále Romero. Van Gaalovi dokonce prý zašel poděkovat do šatny.  "Když jsem v roce 2007 přišel do Alkmaaru, byl jsem cizinec. V šatně jsme museli mluvit jen nizozemsky, ale Van Gaal na mě mluvil španělsky. V prvním těžkém období byl mým zachráncem, a proto s ním mám dobrý vztah," vysvětloval.

"Bolí to, vždyť chytat penalty jsem ho naučil já," posteskl si po boji Van Gaal, který kvůli vyčerpaným střídáním nemohl tentokrát sáhnout k nasazení náhradního gólmana Tima Krula, který ve čtvrtfinále v rozstřelu potvrdil roli specialisty na pokutové kopy a zdeptal Kostaričany.

Teď se penaltová loterie obrátila proti Nizozemcům. Romero tomu dodal sofistikovaný rozměr, když využil pečlivé záznamy o tom, jak kdo kope. "Radou pomohli i náhradníci," dával najevo vděk Marianu Andújarovi a Agustínu Oriónovi.

Ale nebyl zdaleka první, kdo zalovil ve své databázi. Tahákem si na MS kdysi pomohl i německý gólman Jens Lehmann. Ten shodou okolností proti Argentině ve čtvrtfinále MS 2006 vyčetl z taháku, jak vyzrát na Roberta Ayalu a Estebana Cambiassa. Na postup to tehdy Němcům také stačilo. A tahák se stal věcí veřejnou, dokonce byl vydražen na 1,3 miliónu dolarů na charitativní aukci.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články