Hlavní obsah

Vysněné finále, argentinští bohové, oranžová mlha. Tisk oslavuje Romera a spol.

Pochopitelně nezůstali bez povšimnutí. Argentinští fotbalisté se stali druhým finalistou letošního světového šampionátu a jejich středečního postupu přes Nizozemsko v penaltovém rozstřelu si všímají média po celém světě. Velká část z nich oslavuje brankáře Sergia Romera, který se stal novým národním hrdinou. Tisk také připomíná, že Albiceleste mají možnost odplaty - Messi a spol. jsou po čtyřiadvaceti letech zase ve finále, které si zahrají v neděli na Maracaná proti Němcům. Právě ti je před bezmála čtvrtstoletím v Římě o zlato připravili.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Argentinci slaví: zleva Lionel Messi, Lucas Biglia a brankář Sergio Romero.

Článek
Fotogalerie

Fanoušci v Buenos Aires slaví argentinský postup do finále MS.

Argentinci slaví v Sao Paulu výhru nad Nizozemskem.

Nešťastní Nizozemci sledovali zápas s Argentinou

„Šílenství! Pozoruhodný výkon! Argentina je ve vysněném finále. Skvělý Romero!" těmito titulky oslavuje argentinský postup populární deník Olé. Argentina je na nohou, fotbal je v druhé největší jihoamerické zemi modlou. „Argentinští bohové," píše jiný argentinský list Crónica.

Největší zásluhu na postupu do finále měl brankář Sergio Romero. „Argentina se díky Chiquitovi zase o kus přiblížila vysněnému snu," informuje deník Clarín. „Argentina je finalistou díky své tvrdosti a vzdoru. Přednosti našeho týmu: Mascheranovo srdce a Romerovy ruce," uvedl deník La Nación.

„Žádný Krul, byl to Romero, kdo se zapsal do historie a napodobil Sergia Goycocheau," připomíná španělský list Marca někdejšího strážce argentinské branky, který na MS 1990 nahradil zraněného Neryho Pumpida a Argentincům nakonec vychytal stříbro. Italský list La Gazzetta dello Sport si všímá klidného a rozvážného gólmana, který v brance „tancuje v rytmu argentinského tanga". Také Gazzetta oceňuje černou práci vůdce Argencinců Javiera Mascherana, kterého přirovnává ke známému revolucionáři Che Guevarovi.

Deníky se zaobírají také finálovým vyvrcholením turnaje. „Argentina má možnost na revanš. Dokážou to Messi a spol.?" napsal server španělského listu AS. Svěřenci trenéra Sabelly mají po 24 letech možnost vrátit Německu finálovou porážku. „Už chybí jen krůček. Slavit titul na Maracaná? Pro Brazílii velká potupa, pro Argentince obrovská sláva," připomíná Olé obrovskou rivalitu mezi pořadatelskou zemí a reprezentací v modrobílých dresech.

Nizozemské noviny se těžce smiřují s porážkou. „Oranžové mlhavé finále," napsal server listu De Telegraaf. „Narazili jsme na argentinskou zeď. Šachová partie skončila hrůzostrašně. Tohle je konec brazilského dobrodružství," dodal holandský list. Deník Het Parool si všímá nezáživné taktické bitvy, nudné pro diváka. „Tempo hry bylo pomalé, hrálo se bez šancí. Oranjes zpackali penalty a budou hrát jen o bronz," napsal amsterdamský list.

Kdo bude fotbalovým mistrem světa?
Argentina
34,1 %
Německo
65,9 %
Celkem hlasovalo 35741 čtenářů.

Reklama

Související témata: