Hlavní obsah

Argentina po hororu jásá, Messi a spol. jdou s pomocí Chorvatů dál. Francii doprovodí Dánsko

Praha
Aktualizováno

Neskutečné drama s argentinskou radostnou tečkou! Messi a spol. odvrátili blamáž, udolali fotbalisty Nigérie 2:1 a ze skupiny D na MS v Rusku jdou dál s Chorvaty, kteří Jihoameričanům pomohli na dálku tím, že porazili také 2:1 Island. Již jistě postupující Francie remizovala na závěr bojů ve skupině C s Dánskem 0:0 a uhájila první místo, dál s ní jde i její soupeř bez ohledu na výsledek dalšího zápasu. Australané ještě teoreticky mohli útočit na druhou postupovou příčku, ale podlehli Peru 0:2, oba celky končí.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Argentinec Marcos Rojo (16) se raduje s Lionelem Messim a dalšími spoluhráči poté, co dal druhý gól Nigérii.

Článek
Fotogalerie

Argentina od roku 1974 pouze před 16 lety nepostoupila ze skupiny a stejný osud jí hrozil v Rusku. Mistři světa z let 1978 a 1986 vstoupili do turnaje remízou 1:1 s Islandem a na pokraj vyřazení se dostali po vysoké porážce 0:3 s Chorvatskem. Jenže nakonec to pro ně dobře dopadlo.

Celá Argentina se v pravou chvíli dočkala procitnutí kapitána Messiho. Kanonýr Barcelony, který v neděli oslavil 31. narozeniny, na úvod turnaje nedal proti Islandu penaltu a trápil se i proti Chorvatům. Na MS se naposledy trefil přesně před čtyřmi lety shodou okolností právě proti Nigérii. A právě proti africkému soupeři se trefil znovu.

Nigerijci po pauze srovnali z penalty, v tu chvíli šli dál. Hororově vrcholící zápas zlomil až v 86. minutě Marcos Rojo. Před tím Afričané žádali další pokutový kop, ale turecký sudí Cakir u videa hru rukou argentinského hráče vyhodnotil jako dovolenou.

Jihoameričany v osmifinále čeká Francie.

Islandu mohl ulehčit roli fakt, že chorvatský kouč Zlatko Dalič díky jistotě postupu šetřil hráče, kteří jsou v karetním ohrožení. Ale k potřebným bodům to nepomohlo.

Chorvatsko na MS v Rusku vyhrálo i třetí zápas ve skupině. V osmifinále bude hrát s Dány. Islandský nováček šampionátu na turnaji skončil.

Australanům by nepomohla ani výhra

Dánsko bodovalo v obou předešlých zápasech MS, přesto se stále muselo strachovat o postup ze skupiny. Jistotu mu dal bodový zisk v prvním utkání, které na tomto MS skončilo bez gólů.

Na tento výsledek se čekalo rekordních 38 zápasů. Dosavadní maximum patřilo s 26 duely šampionátu v roce 1954.

Dánové se v osmifinále představí poprvé od roku 2002, prakticky jasným soupeřem pro ně byli Chorvaté. Francie si musela počkat na protivníka až do konce večerních zápasů.

Na dánské zaváhání v souběžně hraném duelu čekala Austrálie, ale bylo to bezpředmětné, protože sama s Jihoameričany prohrála 0:2.

Gólem a asistencí k tomu přispěl kapitán Paulo Guerrero. Nic to ale nezměnilo na tom, že Peru na turnaji končí stejně jako Austrálie, které by nakonec nepomohla k postupu ani případná výhra.

Guerrero původně neměl na šampionátu startovat kvůli trestu za doping, ale švýcarský soud mu nakonec start umožnil. I proto, že se za něj přimluvili soupeři včetně australského kapitána Mile Jedinaka. Peruánský kapitán mu za to na hřišti poděkoval, ale pak Australany nijak nešetřil. Nejprve nahrál na parádní volej André Carrillovi, v úvodu druhé půle sám zvýšil.

Mistrovství světa ve fotbale:
Skupina C:
Dánsko - Francie 0:0
Austrálie - Peru 0:2
Branky: 18. Carrillo, 50. Guerrero
Skupina D:
Nigérie - Argentina 1:2
Branky: 49. Moses z pen. - 14. Messi, 86. Rojo
Island - Chorvatsko 1:2
Branky: 76. Sigurdsson z pen. - 53. Badelj, 90. Perišič

Reklama