Hlavní obsah

Češi už nejsou, co bývali. Dříve řádil Baroš, teď máme šanci my, zní ze Severního Irska

Belfast

Jednoznačná výhra v přípravě nad Arménií naladila obrozený český národní tým v čele s koučem Karlem Jarolímem před startem kvalifikace o MS na optimistickou notu. Jenže sebedůvěra nechybí před pražským duelem ani v táboře nedělního soupeře ze Severního Irska.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tady jsou. Čeští fotbaloví reprezentanti na prahu kvalifikace v boji o MS 2018.

Článek

Na rozdíl od českého národního týmu odjížděli Severní Irové z letního evropského šampionátu se vztyčenými hlavami. Překvapivě se probojovali do osmifinále a i díky skvělým a přátelským fanouškům si získali sympatie.

Jejich země nemá ani dva milióny obyvatel a na velkých turnajích v drtivé většině případů chyběla, ale pro české fotbalisty bývala vždy mimořádně nepříjemným soupeřem. Poslední dva vzájemné zápasy skončily 0:0 a celková bilance je vyrovnaná (2 vítězství, 2 remízy, 2 porážky).

Češi znamenají těžký test

„Pamatuji si, když jsem jel do České republiky jako trenér národního týmu v roce 2001, atmosféra tam byla skvělá. V 64. minutě poslali na plac Milana Baroše, který dával gól. Nakonec po brankách v 87. a 89. minutě vyhráli 3:1. Tak to prostě dobré týmy dělají," vzpomíná na vzájemný kvalifikační souboj Sammy McIlroy v deníku Belfast Telegraph.

Účastník mistrovství světa z let 1982 a 1986 však dobře ví, že silná česká generace hráčů následovníky nemá.

„Češi znamenají na úvod kvalifikace určitě velmi těžký test. Na druhou stranu už nejsou tak silní, jak bývali před mnoha lety. Je to první zápas kvalifikace a vítězství v něm by vyslalo silný vzkaz o naší síle," pokračoval někdejší kouč severoirské reprezentace.

Z každé kvalifikační skupiny však postupuje přímo jen její vítěz a je jasné, že největším aspirantem na přímý postup je Německo. McIlroy však cítí, že i reprezentanti jeho země mají velkou šanci se na šampionát podívat.

„Potom, co kluci nasáli atmosféru velkého turnaje, budou mít chuť něco podobného zažít znovu. A stoprocentně na to mají. S fantastickými fanoušky v zádech mohou znovu vytvořit silnou partu a mít sebevědomí na to se na MS probojovat. Třeba z druhého místa."

Reklama

Související témata: