Hlavní obsah

FIFA bude řešit kontroverzní oslavu branek Xhaky a Shaqiriho

Mezinárodní fotbalová federace FIFA prošetří kontroverzní gólové oslavy švýcarských reprezentantů Granita Xhaky a Xherdana Shaqirihi v pátečním utkání mistrovství světa se Srbskem. Oba vyvolali vlnu vášní, když předvedli gesto se zkříženýma rukama, které připomínalo orla ze znaku Albánie, kde mají oba hráči své kořeny. Mezi kosovskými Albánci a Srbskem panuje politické napětí.

Foto: Laurent Gillieron, ČTK/AP

Granit Xhaka a jeho gólová oslava, která přitáhla pozornost.

Článek

Dá se očekávat, že FIFA oba fotbalisty potrestá, protože přísně zakazuje jakékoli politické projevy hráčů či fanoušků. Předloni například pokutovala reprezentace z Britských ostrovů za symboly vlčího máku jako uctění památky veteránů z první světové války.

Kosovo, kde žijí převážně Albánci, v roce 2008 vyhlásilo nezávislost, Srbsko však jeho samostatnost neuznává. Oslavy švýcarských hráčů připomínající albánské nacionalistické symboly napětí ještě přiživily. Záměr urazit tím Srby však Xhaka odmítl.

"Gesto bylo pro lidi, kteří mě vždy podporovali. Nebylo to přímo namířené proti soupeři," řekl Xhaka v televizním rozhovoru pro ZDF.

Reklama

Související témata: