Hlavní obsah

Jak porazit Severní Irsko? Nastavit si správně hlavu, říká záložník Krejčí

Belfast

Vítězství, nebo nic. Před kvalifikačním duelem o MS se Severním Irskem je matematika naprosto jasná. Ví to i pětadvacetiletý fotbalový záložník Ladislav Krejčí, kterého kouč Karel Jarolím poslal v pátek proti Němcům až v průběhu druhé půle, protože je v karetním ohrožení. V Belfastu bude v základní sestavě. Má prý i svůj recept na vítězná utkání...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mesut Özil skluzem zasahuje před dotírajícím Ladislavem Krejčím.

Článek

Vraťme se ještě do pátku, když jde na trávník hráč, který ví, že nesmí dostat žlutou kartu. „Na to se nedá myslet. Někde vzadu v hlavě to ale samozřejmě je. Vím, že nesmím zavdat příčinu k udělení žluté karty, to znamená neřečnit, nezakopnout balón po přerušení hry, nestát při trestném kopu soupeře moc blízko míče. Když ale v zápalu boje do někoho vletíte a sudí to posoudí jako váš faul na žlutou, nenaděláte nic. Uhýbat kvůli tomu, že jsem v karetním ohrožení, nejde. Nemělo by smysl na hřiště vůbec chodit," tvrdí Krejčí.

Výkon proti Němcům inspirací

Proti mistrům světa podali Češi svůj nejlepší výkon v probíhající kvalifikaci. Sahali po bodu. I přes prohru zanechali dobrý dojem, což ocenili fanoušci. Ale ten zápas už je minulostí... „Určitě se z něj dá něco vzít i pro ten pondělní. Máme se od čeho odpíchnout. Dokázali jsme sami sobě, že jsme schopni odehrát dobrou partii i s mistry světa. Musíme si z něj vzít všechno dobré, co jsme v něm udělali, poučit se z chyb, a na to pozitivní navázat. To znamená předvést takový výkon, který povede ke třem bodům. Jakákoliv ztráta by totiž znamenala konec veškerých nadějí na baráž," konstatuje Krejčí.

Vědomí, že jde o všechno, musí být podle něj burcující, ne svazující. „Každý si musí hlavu nastavit tak, že chce vyhrát a udělá pro to maximum. V noci na sobotu jsem dlouho nemohl usnout. Přehrával jsem si utkání s Němci v hlavě. Usnul jsem až po druhé hodině ráno. Chtěl jsem ten smolný zápas s mistry světa dostat z hlavy a nastavit ji na Severní Iry," říká.

Hned nabídne svůj recept, jak nastavit správně hlavu: „Prostě si to do ní uložíte, nevím, jak bych to přesně vysvětlil a jak to mají ostatní, ale mne vyburcuje daleko víc vědomí, že musím zápas vyhrát. Někoho to možná svazuje. Ve Spartě jsem sehrál spoustu zápasů, kdy jsme také museli vyhrát a dokázali jsme to. Jsem přesvědčený, že i ostatní spoluhráči tady v Belfastu k zápasu přistoupí stejně a zvládneme ho."

Nenechat se sestřelit ze vzduchu

Severoirský tým má před českým náskok sedmi bodů a ví, že když vyhraje, má k upevnění druhého místa a tím šanci na baráž velmi blízko. V Belfastu jim všechno hraje do karet. „Víme, že nás čeká velmi těžké utkání, v bouřlivé britské atmosféře, kdy fanoušci poženou svůj tým za výhrou a budou tvrdě proti nám. My v první řadě nesmíme té atmosféře podlehnout. Musíme se domácím vyrovnat v obrovském nasazení, jaké tyhle britské týmy dokáží vyvinout, a v urputnosti, s jakou jdou do tvrdých osobních soubojů. Pohlídat si musíme jejich nebezpečné standardky. Nesmíme se nechat sestřelit ze vzduchu," zdůrazňuje Krejčí.

A čím by měli Češi soupeře přehrát? Na to má také recept. „Musíme přidat naše přednosti, kombinační fotbal, rychlé brejky jako proti Němcům, ale šance musíme proměňovat. Vzduchem to asi moc nepůjde, takže naší předností by měla být hra po zemi, která nám jde líp než jim. O tom jsme se přesvědčili už před rokem, kdy jsme na Letné Severní Iry přehráli, ale bohužel jsme neproměnili žádnou příležitost. Pokud v Belfastu nevyhrajeme, byl i dobrý výkon proti Němcům k ničemu," nabídl svoji cestu.

Předpokládá také jiný výkon severoirského týmu, než jaký předvedl loni v září v Praze. „U těchhle britských týmů jsou výkony doma a venku velmi odlišné. Doma předvedou pekelnou jízdu, venku jsou mnohem opatrnější," srovnává Krejčí, který odmítá jakoukoliv malomyslnost... „Věřím, že šance na baráž pořád žije, jinak by nemělo smysl se nadcházejícím zápasem příliš zabývat. Pochopitelně jsme si na začátku kvalifikace nepředstavovali, že si domácími remízami tolik zkomplikujeme situaci a budeme šanci na druhé místo a baráž honit na poslední chvíli. Ale dokud žije, musíme se o ní poprat," zdůrazní Ladislav Krejčí.

Reklama