Hlavní obsah

Neymarovo divadlo, ale i zloba a slzy na závěr. Po odvolané penaltě, po výhře rovněž

Petrohrad

Klečel na trávníku ruce sepjaté jako při modlitbě, plakal a nebyl k utišení. Přitom právě druhým gólem zpečetil výhru Brazílie nad Kostarikou a v petrohradské aréně ji nasměroval do šampionátového osmifinále. „Každý projevuje emoce po svém. Jiný jsem já, jiný Neymar. Z něho prýští hrdost, že hraje za Brazílii,“ vysvětloval počínání největší hvězdy svého výběru trenér Tite.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Brazilec Neymar oslavuje svůj gól proti Kostarice.

Článek
Fotogalerie

Na tabuli pod střechou petrohradské arény svítila 78. minuta, když Neymar rozhodil ruce, jako to vídá u Krista Spasitele doma v Riu, a skácel se na záda. Okatě. Teatrálně. Nizozemský sudí Kuipers byl ale přesto přesvědčen, že Kostaričan González tahal Neymara za dres.

Proto ukázal na penaltu. Proto se dlouho bránil naléhání gólmana Navase a jeho spoluhráčů, aby se šel podívat na video. Proto si Neymar šikoval míč na značce pokutového kopu a čekal na povel.

„Tenhle systém sice někdy narušuje dynamiku hry, ale neodpouští chyby," ulevilo trenérovi Kostariky Óscaru Ramirézovi, když Holanďan po pár desítkách vteřin verdikt změnil.

Přiznal omyl, takže vůbec poprvé v šampionátové historii se nařízená penalta nekopala.

Na Neymara to bylo příliš.

Tak dlouho se jeho tým snažil prolomit obranný val soupeře a překonat výtečného Navase, a když se konečně dopachtil k pokutovému kopu, sudí ho odvolal.

Zmařené šance, neodpískané zákroky, o nichž se domníval, že byly unfair, nelítostně ubíhající čas. A proti němu Navas, s nímž se něco natrápil, když proti sobě hrávali ve španělské lize. On v Barceloně, kostarický gólman v Realu.

I tady v Petrohradu mu Navas pár příležitostí zlikvidoval.

A teď ještě tohle.

Proto na Kuiperse vystartoval a obořil se na něho. Co jiného mohl čekat než žlutou kartu?

„Nepotřebujeme tady v Rusku žádnou pomoc. Ani já, ani Neymar. Natož abychom ji potřebovali od rozhodčího, i když podle mého o penaltu šlo," odmítal brazilský kouč Tite, že jeho hráčům už pochodovaly nervy víc něž zdrávo.

„Trochu nervózní byla naše hra v první půli. Ale o přestávce jsem se psychologicky připravil na to, že musí dát gól třeba v 95. minutě, ale že ho dají. A oni byli dostatečně trpěliví i psychicky silní."

Nakonec nemuseli Brazilci tak dlouho čekat. Gól přišel dřív. Hned v první minutě nastavení. To Coutinho ho stejně jako v prvním zápase proti Švýcarům vstřelil, a proto byl on a nikoli Neymar vyhlášen hvězdou zápasu.

„Těší to, ale z výhry mám větší radost," nepopíral, jak moc sil stálo brazilské hvězdy vítězství zrozené až v nastaveném čase a přitom omlouval a bránil Neymara.

Trenér Tite se při oslavě gólu zranil

„Leží na něm obrovská odpovědnost a on ji cítí. V reprezentaci a na mistrovství světa dvojnásob."

I trenér Tite se své hvězdy zastával. „Není myslitelné, abychom naložili všechnu odpovědnost na ramena jednoho člověka. Zvlášť, když byl tři měsíce zraněný, v Rusku se mu potíže ozvaly znovu a teď hrál teprve druhý zápas. Prožil si toho prostě hodně," vykládal pajdající brazilský kouč, který se zranil ve chvíli, kdy se Coutinho konečně trefil a nasměroval svůj tým k branám osmifinále.

„Buď mám natržená vlákna ve stehně, nebo jen natažený sval," prozrazoval a připomínal, že v tom jsou s Neymarem naopak stejní.

I jeho největší hvězda by pro selecao třeba i krev cedila, kdyby bylo třeba. Proto když se v sedmé minutě nastavení i Neymar trefil a zlomil střelecké prokletí, klekl na trávník, plakal a spínal ruce, jako to vídá na vyobrazeních Krista.

Reklama

Související témata: