Hlavní obsah

Perný podzim mladého Součka. Slávista ani nemá čas želet nabídky z Itálie

Belfast

Dlouhán, který není k přehlédnutí. Jde rychle nahoru a neztratil se ani v přímé konfrontaci s mistry světa. Slávista Tomáš Souček (22) se rychle zabydluje v základní sestavě fotbalové reprezentace a v nabitém podzimu ho čeká také premiéra v Evropské lize. Jeho nejbližším úkolem je ovšem prodat své centimetry v bitvě s ostrovním soupeřem a udržet v Severním Irsku naději na postup do Ruska na mistrovství světa.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Tomáš Souček v utkání proti Německu.

Článek
Fotogalerie

Trénink českých fotbalistů v Belfastu

Připadá si jako na horské dráze. A může doufat, že se jednou zastaví třeba až ve vysněné italské lize.

„Přišel jsem do Slavie a zažil skvělé časy. Pak jsem se zranil a okusil zase něco jiného. Potom hostování v Liberci, kde jsem se měl krásně. Teď návrat do Slavie. Věřím, že půjdu jen nahoru," líčí Tomáš Souček.

Pokud jde o Itálii. V létě už se nabídky objevily, jenže v Edenu o nich nechtěli ani slyšet. Teď jen aby se z nich mladíkovi nezatočila hlava.

„Něco reálného bylo, jenže Slavia by mě zatím nepustila. Hezký pocit, že o mě byl zájem, zvlášť z takové ligy. Snažím se dát přestupové náznaky pryč - ještě to přijde," ujišťuje Souček.

Před rokem se jen díval na televizi

Teď je v Belfastu s reprezentací a uvědomuje si, jak rychle se daly události do pohybu. „Když se hrál před rokem první zápas se Severním Irskem v Praze, koukal jsem se na něj v televizi. Tenkrát jsem si ještě ani nepředstavoval, že bych se mohl do nároďáku taky dostat," poukazuje záložník s přezdívkou Suk.

Podzim má pekelně nabitý. „Zápasů bude opravdu hodně. Se Slavií obhajoba titulu, Evropská liga i domácí pohár, do toho reprezentace. Pro hráče je to ale fajn, takový program si užíváme."

Neztratil se ani v pátek proti Německu, když Češi u něj doma v Edenu sahali po senzační remíze.

Pozitivní zkušenost s ostrovním fotbalem

„Podali jsme týmový výkon, všichni dali do zápasu všechno. Když pak prohrajete v 88. minutě gólem ze standardky, každý o tom přemýšlí," vrací se ještě do Prahy. „Při osudném přímém kopu jsme se báli střely, proto šli velcí do zdi. Němci jsou zkušení a chytře rozehráli, hezká akce. Využili situace zkrátka jako mistři světa." dodává s hořkým úsměvem.

Nyní však přichází bitva se Severním Irskem. A Češi ji musejí bezpodmínečně vyhrát, aby si ještě udrželi šance na postup do baráže.

„Hrál jsem přátelák s West Bromwichem, který se nám se Slavií povedl. Jinou zkušenost s ostrovním fotbalem zatím nemám. Čekám, že Irové budou hrát soubojově, všechno cpát vrchem nebo i dlouhými auty do vápna. Věřím, že svou výškou mužstvu pomůžu. Ještě se popereme. Dokud naděje je, budeme jí věřit a dáme do zápasu všechno," ujišťuje Souček.

Reklama

Související témata: