Hlavní obsah

Pozor, na vodu se spouští český Titanic! Srážku s irským ledovcem si Jarolím nepřipouští

Belfast

Chmurná paralela se přímo nabízí. V loděnicích v Belfastu byl postaven slavný Titanic. A pokud tady česká fotbalová reprezentace v pondělí večer nezvítězí nad Severním Irskem, dopadne úplně stejně jako vyhlášený zaoceánský parník. Narazí na ledovec a v kvalifikaci MS 2018 půjde definitivně ke dnu. „Doufám, že jako Titanic neskončíme. Věřím, že jsme natolik odhodlaní, že vyhrajeme,“ chytá se stébla naděje trenér Karel Jarolím.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Karel Jarolím (druhý zprava) během české hymny před utkáním s Německem.

Článek
Fotogalerie

Trénink českých fotbalistů v Belfastu

Karty jsou rozdány až příliš jasně. Severní Irsko má v tabulce skupiny C tři zápasy před koncem sedm bodů k dobru. Pokud tedy ve Windsor Parku pro více než 18 tisíc diváků zvítězí, zajistí si definitivu druhého místa za Německem a nejspíš i postupu do baráže.

Češi mohou jen přežít. Musejí zvítězit a doufat, že zatímco oni i další zápasy v Ázerbájdžánu a se San Marinem vyhrají, Irové už Německo ani Norsko neporazí...

Severní Irsko - Česká republika
Kvalifikace MS 2018, pondělí od 20:45 SELČ. Rozhodčí Orsato (It.). Přímý přenos vysílá ČT sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.
Předpokládané sestavy
Severní Irsko: McGovern - C. McLaughlin, Hughes, J. Evans, Brunt - Magennis, Norwood, Davis, Dallas - Washington, K. Lafferty.
Česko: Vaclík - Kadeřábek, Suchý, Kalas, Bořil - Darida, Souček - Krejčí, Dočkal, Jankto - Krmenčík.

Hlavně ne paniku

Ale tři body z Belfastu...? Trochu troufalá povinnost. Už jen vzhledem k tomu, jak se oba soupeři až dosud v kvalifikaci prezentují. Odečte-li se duel se slabým San Marinem, vstřelili Češi ostatním soupeřům jen čtyři branky. Naopak Irové v šesti ze sedmi kvalifikačních zápasů neinkasovali.

„Takové srovnání nás neděsí. Samozřejmě víme, že doma jsou nesmírně silní. Jejich veliká síla je ve vzdušných soubojích, ve standardkách, dlouhých autech. My jsme odhodlaní se s nimi porvat a prezentovat se kombinační hrou," avizuje kapitán Marek Suchý.

„Bilance irské defenzívy by měla být výzvou, abychom ji překonali. Nechci ale podléhat panice a od samého začátku hrát tak, že budeme vzadu hodně otevření. Musíme být bezpeční dozadu, ale i nebezpeční směrem dopředu," nabádá mužstvo Jarolím.

Další ztráta už by byla smrtící

Hrozba definitivní ztráty všech nadějí ovšem visí nad národním týmem jako těžké dešťové mraky nad Belfastem.

„Na začátku kvalifikace jsme ztratili hodně bodů a od té doby bojujeme o šanci uhrát druhé místo. Musíme tady prostě vyhrát. Moc dobře víme, že další ztráta už by byla smrtící," přikyvuje Suchý.

A co když konec opravdu přijde...? „Jak se program skupiny zkracuje, není žádný prostor chybovat. Ale musíme se dívat i dál do budoucna. Věřím, že v Belfastu uděláme maximum, i když nám ani výhra ještě postup nezaručí. Důležité je, abychom navázali na páteční výkon s Německem. Bylo by špatné, pokud by mělo jít jen o záblesk," poukazuje Jarolím.

Reklama

Související témata: