Hlavní obsah

Ruská média: Dvojí provinění! Jaké tresty hrozí Pussy Riot?

Moskva

Ve dvou směrech podle ruských médií porušili zákony aktivisté ze skupiny Pussy Riot při finále fotbalového MS v Moskvě. Ve druhém poločase čtyři osoby vnikly na hrací plochu, souboj mezi Francií a Chorvatskem byl za stavu 2:1 na pár desítek sekund přerušen, ale vetřelci byli záhy lapeni a odvedeni.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Pořadatelé odtahují ze hřiště ženu, které v průběhu druhého poločasu vnikla spolu s dalšími třemi lidmi na hřiště.

Článek
Fotogalerie

Čím se provinili řečí zákonů? Podle serveru gazeta.ru, který odkazuje na tiskové služby moskevského hlavního ředitelství ministerstva vnitra, došlo k „porušení pravidel chování diváků při oficiální sportovní soutěži" a „ilegálnímu držení uniforem se symboly organizací činných v trestním řízení nebo regulačních orgánů".

Případný trest podle serveru nelze považovat za nějak tvrdý. Připomíná, že v prvním případě lze udělit pokutu do výše 10 000 rublů (cca. 3500 korun) nebo prospěšné práce až na 160 hodin a k tomu zákaz návštěv sportovních akcí po dobu až tří let.

V druhém případě může být udělena pokuta až 1500 rublů (525 korun) s konfiskací uniformy.

Jedna ze tří žen si před polapením plácla s Francouzem Kylianem Mbappém, naproti tomu Chorvat Dejan Lovren si odmítl potřást rukou s mužem, který se na plochu také vloudil. Není divu Chorvaté těsně před přerušením byli hodně aktivní a snažili se změnit nepříznivý stav.

Ke vstupu na stadión aktivisté, kteří se soustřeďují na kritiku ruské vlády, využili klasický divácký pas, měli přitom na sobě uniformy připomínající oblečení policice.

Francouzi ve finále nakonec vyhráli 4:2.

Reklama

Související témata: