Hlavní obsah

Ščasný si Dočkalův návrat vymodlil. V úzkých je teď i Jarolím

Zlín

Jedna špatná a jedna dobrá zpráva během začátku týdne doletěla k trenérovi fotbalové reprezentace. Nejdřív ta zlá - Karel Jarolím se dozvěděl, že pro nejbližší dva kvalifikační zápasy v Německu a s Ázerbájdžánem přišel o klíčového záložníka Vladimíra Daridu, který musel na operaci kotníku. Kouči pak mírně spravila náladu zpráva pozitivní. Jiný středopolař Bořek Dočkal je po zranění naopak zpátky na hřišti.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Sparty Bořek Dočkal během ligového utkání ve Zlíně.

Článek
Fotogalerie

Další působení Tomáše Rosického v národním týmu je ve hvězdách. Kariéru po šampionátu ve Francii sice neukončil a podepsal smlouvu se Spartou. Zatím však odehrál jen dvacet minut proti Mladé Boleslavi, dává se po zranění dohromady a jeho první opravdu ostrý start je ve hvězdách.

Na legionáři z bundesligy tak je, aby se v reprezentaci chopil role špílmachra. V premiéře kvalifikace MS 2018 proti Severnímu Irsku (0:0) sice Vladimír Darida nepropadl, ale ani nezazářil. Nový kouč národního týmu proto čelil otázce, zda věří, že Darida v příštích zápasech úkol zvládne.

„Vypadl nám Dočkal, s nímž jsme počítali. Jsem přesvědčený, že by byl platný. Je schopný dát utajenou přihrávku, což nám ve větší míře chybělo," naznačil Karel Jarolím, že jen na jednoho muže nespoléhá.

Špílmachrův návrat Spartu zvedl

Z maléru však nevyjde. Darida si pochroumal kotník a je na šest týdnů mimo. Kdo ví, jestli se do pořádku aspoň do listopadového duelu proti Norsku. Jarolím tak musí doufat, že mu pomůže aspoň Dočkal.

Sparťané během jeho zranění působili na hřišti jako bludné ovce, v pondělním šlágru ve Zlíně (1:1) se na jejich hru dalo už zase koukat.

„Ať se to někomu líbí, nebo ne, Dočkalův návrat byl strašně znát," poukazuje trenér Zdeněk Ščasný na jeden z důvodů, proč se hra jeho týmu zvedla.

„Na to, jak náročný zápas ve Zlíně byl, jsem se cítil fyzicky a zdravotně dobře. Z herního hlediska pauza znát byla, měsíc pro mě představuje docela podstatný výpadek. Věřím ale, že nepotřebuju tolik času na to, abych se brzy cítil lépe," líčí své pocity Bořek Dočkal.

Uvědomuje si jisté riziko

Ani v jeho případě si však zatím Jarolím nemůže být úplně jistý. Letenský záložník přiznává, že stav jeho kolena jisté riziko nese.

„U vazů se říká, že je třeba tří až šesti týdnů. Je to proměnlivé. Já se cítil docela dobře už po nějakých třech týdnech, ale myslím, že by vaz uvítal ještě nějaký čas navíc. Malinké riziko tam asi je, ale kontrola proběhla a já od doktorů dostal zelenou."

Sparta po reprezentační pauze plichtila s Mladou Boleslaví a hladce prohrála v Southamptonu. Nebylo tedy zbytí a Dočkal šel ve Zlíně do akce o něco dřív. Bez jeho rozehrávky tým evidentně strádal.

„Kdyby bylo pět kol do konce a my vedli ligu o deset bodů, asi bych si na návrat ještě chviličku vzal. Já sám ale chtěl co nejrychleji naskočit a být zpět. Jednak kvůli týmu, protože jsem viděl, že situace nebyla nejlepší, ale také kvůli sobě. Věděl jsem, že čím delší pauza bude, tím déle se do toho budu zase dostávat," říká Dočkal.

Dva trenéři čekají na Rosického

A Rosický? Na něj teď čeká nejen Ščasný, ale také Jarolím. Pokud první zápasy po zranění zvládne, nový kouč nároďáku s ním o návratu do reprezentace určitě promluví.

Ve Zlíně však Malý Mozart ještě nebyl ani na lavičce.

„Připravujeme Tomáše do takového stavu, aby byl schopný odehrát třeba víc než jen poločas. To se může stát teď, nebo až týden poté. Mužstvo se ale na jeho návrat upínat nesmí, i když by to byl bonus," avizuje Ščasný před nedělním derby se Slavií.

Jarolíma každopádně tlačí čas, již příští úterý oznámí nominaci na nejbližší kvalifikační dvojzápas...

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.